02-04-2020

Ursula fon der Lajen se izvinila Italiji

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izvinila se Italiji zbog zakašnjele reakcije Evropske unije u pandemiji koronavirusa.

Ursula fon der Lajen se izvinila Italiji | Radio Televizija Budva

Foto: EPA/EFE

"Izvinjavam se, mi smo s vama", naslov je pisma koje je čelnica EK uputila Italijanima i koje je objavljeno danas u italijanskim medijima.

"Danas se Evropa mobilše da bi bila uz Italiju. Ali to nije uvijek bio slučaj", priznaje ona u teksu u "Republici", prenosi Index.hr.

Italijani su na samom početku bili ljuti jer su i Francuska i Nemačka odbile da im pošalju zaštitnu medicinsku opremu. Osjećaj napuštenosti pojačao se kada su Njemačka i Holandija odbile poziv na zajednički evropski instrument duga, tzv. korona-obveznice.

"Treba priznati da su na početku krize, kada je trebalo dati zajednički evropski odgovor, mnogi mislili samo na svoje vlastite nacionalne probleme", napisala je Fon der Lajen. U međuvremenu je, kako je naglasila, Evropa promijenila dinamiku.

Predsjednica Evropske komisije najavila je da će Unija uspostaviti fond od 100 milijardi evra za finansiranje plata radnicima sa skraćenim radnim vremenom. Takođe je naglasila da 25 zemalja EU sada šalje milione maski Italiji i Španiji.

Izvor: B92