22-01-2020

Uskoro novi poziv za dobrovoljni vojni rok

Generalni direktor Direktorata za ljudske resurse u Ministarstvu odbrane Mihailo Volkov kazao je da će Ministarstvo uskoro objaviti konkurs za dobrovoljno služenje vojnog roka.

Uskoro novi poziv za dobrovoljni vojni rok | Radio Televizija Budva

Volkov je u izjavi za Pobjedu kazao da je 2019. godine uvedeno dobrovoljno služenje vojnog roka, "kao jedan od modela osposobljavanja za službu u Vojsci u cilju stvaranja baze za popunu stalnog i rezervnog sastava".

"Riječ je o novom projektu koji je do sada rezultirao uspješno završenim ciklusima osposobljavanja, te smatram da će ubuduće ovaj broj rasti ", kazao je Volkov.

Znanja i vještine

Objasnio je i da je princip prijavljivanja za dobrovoljno služenje vojnog roka putem javnog oglasa. Tokom njegovog trajanja, kaže Volkov, vojnici na obuci stiču znanja i vještine koje su neophodne za obavljanje dužnosti u jedinicama Vojske u uslovima ratnog ili vanrednog stanja.

"Lica koja su uspješno savladala obuku tokom dobrovoljnog služenja vojnog roka mogu da budu dio rezervnog sastava ili da se pak odluče za profesionalnu vojnu službu u skladu sa potrebama za popunu jedinica Vojske", istakao je Volkov, dodajući da Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore posebnu pažnju posvećuju privlačenju mladog i kvalitetnog kadra putem jačanja imidža u javnosti kao i promocijom vojnog poziva.

Podsjetio je i da je tokom 2019. godine primljeno 130 vojnika i vojnikinja po ugovoru.

"Jedan od strateških ciljeva u domenu upravljanja ljudskih resursa jeste dostizanje odgovarajuće razmjere između kategorija profesionalnih vojnih lica i podmlađivanja kadra. Posebna pažnja u prethodnom periodu bila je usmjerena na zapošljavanje velikog broja vojnika po ugovoru. Tako je samo u 2019. godini primljeno 130 momaka i djevojaka, starosne dobi od 18 do 25 godina, što je povratno uticalo i na smanjenje ukupne starosne granice u Vojsci", dodao je Volkov.

Vojnici po ugovoru

Volkov je kazao da je trenutno u toku oglas za prijem 80 vojnika i vojnikinja po ugovoru koji traje do 27. januara.

Ministarstvo odbrane, dodaje on, snažno je posvećeno zapošljavaju perspektivnih mladih ljudi „kojima se pruža izvanredna prilika za profesionalni i lični razvoj i za izgradnju uspješne karijere u Vojsci Crne Gore“.

"Ovom prilikom, upravo tim mladim ljudima poručujem da je vojni poziv častan i uzvišen, a svi koji se odluče za njega treba da se vode osjećajem patriotizma, lojalnosti, kao i posvećenosti državi i njenim interesima. Uz ambiciju i želju za usavršavanjem, odgovornošću i profesionlizmom uspjeh u ovoj profesiji je zagarantovan. Svi koji žele da se oprobaju u ovom dinamičnom pozivu, koji nudi konstantno usavršavanje i napredovanje, poručujem da iskoriste priliku i prijave se na konkurs koji traje do ponedjeljka", naveo je Volkov.

Nakon što budu primljeni, vojnici i vojnikinje, kazao je Volkov, stiču znanja i vještine koje su neophodne za obavljanje dužnosti u jedinicama Vojske u uslovima ratnog ili vanrednog stanja.