12-10-2022

Uskoro vakcinacija protiv gripa

U Crnoj Gori će se i ove godina, u sklopu prevencije gripa, sprovoditi vakcinacija grupa stanovništva koje su u povećanom riziku od oboljevanja i komplikacija te virusne infekcije, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

Uskoro vakcinacija protiv gripa | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva

U saopštenju se navodi da je distribucija prve količine prispjelih vakcina svim domovima zdravlja počela od ponedjeljka, a oni će obavjestiti građane o načinu (mjestu i vremenu) na koji će biti organizovana vakcinacija protiv gripa u opštinama za koje su nadležni.

Iz IJZ su kazali da se vakcinacija preporučuje svim osobama starijim od šest mjeseci sa hroničnim oboljenjima respiratornog sistema, kardiovaskularnog sistema i bubrega.

Kako se dodaje, vakcinacija se preporučuje i osobama koje se liječe od metaboličkih poremećaja, kao što je šećerna bolest, osobama sa smanjenom funkcijom imunološkog sistema uključujući i osobama sa HIV/AIDS-om, kao i osobama koje imaju transplantirane organe ili ćelije.

"Vakcinacija je predviđena i preporučuje se svim starijim od 65 godina, hronično oboljelim osobama koje žive u kolektivnom smještaju, zdravstvenim radnicima i saradnicima”, kaže se u saopštenju.

Iz IJZ su istakli da je bitno da budu vakcinisani zaposleni na odjeljenjima intenzivne njege, neonatalne njege i u stacionarima za hronično oboljele osobe.

Na taj način, kako su pojasnili, ne samo da štite svoje zdravlje i zdravlje svojih ukućana, već značajno doprinose zdravlju onih koje liječe i o kojima brinu.

“Pored gore navedenih grupa, Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje vakcinaciju trudnica kao i djece uzrasta od šest mjeseci do pet godina posebno imajući u vidu njihov značaj u širenju obolijevanja u opštoj populaciji”, naveli su iz IJZ.

Oni su kazali da vakcinu ne smiju primiti osobe koje su imale teške alergijske reakcije na ranije doze vakcina odnosno na bilo koji sastojak vakcine.

“U slučaju da osoba koja treba da se vakciniše trenutno ima neku akutnu bolest sa ili bez visoke tjelesne temperature, vakcinacija će se odložiti do potpunog oporavka”, navodi se u saopštenju.

Iz IJZ su kazali da su prve doze predviđene za gore pomenute vulnerabilne grupe.

Vakcinacija protiv gripa, kako se dodaje, jedina je specifična mjera prevencije i najučinkovitija intervencija kada se radi o spriječavanju obolijevanja i komplikacija gripa.

“Ni jedna druga mjera prevencije nema ni izbliza takav učinak tako da je posebno važno da se one osobe koje se nalaze u rizičnim kategorijama jave svom izabranom ljekaru kako bi se vakcinisali”, poručili su iz IJZ.