30-08-2022

Uspješno realizovan projekat „Servisno učenje za inkluzivnije društvo“

Mladi Budvani koji su u periodu od početka juna do kraja avgusta učestvovali u projektu "Servisno učenje za inkluzivnije društvo" u subotu su proslavili uspješno realizovane projekte tokom ljeta. Naime, oni su nakon niza radionica, mapiranja zajednice i izrade istraživanja, osmislili svoje projekte koje su nedavno i realizovali.


Foto: K.V.

Grupa od petnaest mladih, uzrasta od 15-30 godina, se podijelila u tri tima, koja su, u skladu sa svojim interesovanjima realizovala sljedeće projekte:

"Yes art, no harm" se bavio prevencijom vršnjačkog nasilja kroz umjetnost. Tim koji su činile Fatma, Aleksandra, Jelena i Nataša, su uz pomoć psihoterapeutkinje Ivane Mihović i akademske slikarke Jelene Vušurović, osmislile psihološku radionicu i sa mladima iz Petrovca iz Budve oslikali zidove na ulazu u OŠ ,,Mirko Srzentić'' u Petrovcu.



"Psiha u fokusu" je projekat koji je imao za cilj podizanje svijesti o mentalnom zdravlju kroz interaktivnu izložbu fotografija. Izložba i javna diskusija su održane u hotelu Budva. Tim koji stoji iza ovog projekta čine: Sara, Jasmina, Bogdan, Mario i Varja.



"SexEdu" je digitalna platforma koju možete pronaći na instagramu (@sexedu_me) iza koje stoje: Jana, Sara, Marta, Balša, Teodora i Bogdan. Ova platforma je namijenjena edukaciji mladih o seksualnom i reproduktivnom zdravlju. Sem toga, ovaj tim je održao radionicu na kojoj su gostovale pedijatrica Danica Stevović i ginekologica Milica Marović, a mladi su imali priliku da uživo, putem zoom-a i live prenosa na instagram stranici, prate radionicu i postavljaju pitanja.

Za kraj, u subotu 27. avgusta, u prostoru otvorenog amfitetatra iz JU SMŠ "Danilo Kiš", održana je završna proslava prilikom koje su se mladima obratile sekretarka Sekretarijata za društvene djelatnosti Opštine Budva, Danijela Došljak, izvršna direktorica NVO Forum mladi i neformalna edukacija, Jelena Fuštić, a savjetnica u Kancelariji za prevenciju bolesti zavisnosti i mlade, Katarina Vukadinović, je cijelom timu uručila sertifikate za učešće u projektu.

Projekat "Servisno učenje za inkluzivnije društvo" je realizovao Forum MNE u saradnji sa Omladinskim klubom Opštine Budva.

Cilj je da se koncept servisnog učenja uvede u obrazovni sistem, kako bi mladi aktivno učestvovali u životu zajednice.