27-04-2021

Uspješno završena obuka za deficitarna zanimanja u ugostiteljstvu

Završna konferencija povodom uspješnog završetka jednogodišnjeg projekta "Znanje i vještine u funkciji veće zapošljivosti u ugostiteljstvu", organizovana je u Hotelu Residence u Miločeru.

Uspješno završena obuka za deficitarna zanimanja u ugostiteljstvu | Radio Televizija Budva

Foto: printscreen

Na konferenciji su prezentovani rezultati projekta, i uručeni nacionalno priznati sertifikati polaznicima programa koji su prošli stručnu obuku i stekli kvalifikacije za neko od deficitarnih zanimanja u ugostiteljstvu.

"Suština projekta je bila obuka za deficitarna zanimanja i ona je uključivala stručne obuke za 50 nezaposlenih lica koje su realizovane u trening centru u Miločeru. Obuke su podrazumjevale savladavanje takozvanih "soft sklis" vještina koje su veoma tražene u ugostiteljstvu, a takođe i stručnu praksu kod poslodavaca u trajanju od dva mjeseca.", kazala je u izjavi za Polis Danica Radević predstavnica HEC-a.

Od ukupno 50 polaznika obuke koji pripadaju kategoriji nezaposlenih lica 78 odsto polaznika su bile osobe ispod 29 godina, 66 procenata su muškarci, a 34 odsto žene. Kroz ovaj projekat kvalifikacije za zanimanje kuvar steklo je 17 osoba, za zanimanje konobar njih devet kojiko ih je obučeno i za zanimanje barmena, zatim 10 pica majstora, dok je pet osoba steklo kvalifikaciju poslastičar.

Prema svim aktuelnim istraživanjima ponude i potražnje na tržištu rada ovo su najtraženjija zanimanja od strane poslodavaca u turizmu i ugostiteljstvu.

"Uspjeh kojem smo se nadali od samog početka, iako nam okolnosti nisu išle na ruku, naročito kada se radi o zanimanjima iz oblasti ugostiteljstva, jer naši polaznici su sticali sertifikate za zvanja kuvar, konobar,poslastičar, pica majstor i zanimanja koja se direktvo vezuju za turizam i hotelijerstvo koji je bio u teškoj situaciji tokom ove i prethodne godine.", kazala je Radević.

Prisutnima se obratio u ime Hotelsko edukativnog centra Zlatibor Milić, izvršni direktor koji je istakao da se HEC već godinama trudi da ukaže da su poslovi u ugostiteljstvu atraktivni i parspektivni upravo na crnogorskom tržištu.

Projekat su partnerski realizovali Hotelsko edukativni centar i HR Partners u saradnji sa Evropskom Unijom, a koji se finansira iz EU sredstava uz podršku i nadzor Ministarstva finansija.

J.M.