21-03-2023

Uspostaviti kvalitetniji sistem monitoringa nad investicijama

Uspostavljanje kvalitetnijeg sistema monitoringa nad investicijama je veoma važno, kako bi se osnažilo povjerenje kredibilnih investitora u Crnu Goru kao sigurnu destinaciju za ulaganje, saopštio je ministar finansija Aleksandar Damjanović.


Foto: Ministarstvo finansija

On je sa saradnicima održao sastanak sa članovima Savjeta Agencije za strane investicije, na čelu sa predsjednikom Agronom Ibrahimijem i novoimenovanim vršiocem dužnosti izvršnog direktora te institucije Goranom Strahinjom.

„Sastanak je bio prilika da sagovornici razmijene stavove i opažanja o dosadašnjem radu Agencije i iznesu planove za unapređenje njenog poslovanja kroz efikasnije i transparentnije sprovođenje procedura, kao i aktivniju promociju i snaženje veza sa partnerima u okviru implementacije investicionih projekata“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

U tom kontekstu, Damjanović je ukazao na važnost uspostavljanja kvalitetnijeg sistema monitoringa nad investicijama, uz fokus na uspješnom finalizovanju aplikacija pristiglih u okviru programa ekonomskog državljanstva, čime će se osigurati benefiti ne samo po direktno budžetsko prihodovanje, već i po snaženje povjerenja kredibilnih investitora u Crnu Goru kao sigurnu destinaciju za ulaganje.

Strahinja je, iznoseći viziju i budući plan razvoja Agencije, apostrofirao važnost rješavanja otvorenih pitanja i problema iz prethodnog perioda, uz akcenat na uspostavljanje adekvatne dinamike postupanja po aplikacijama zainteresovanih investitora, strateškog planiranja i kvalitetnog izvještavanja o radu, targetirajući ulogu institucija sistema nadležnih za uspješno okončavanje pojedinih investicionih ciklusa.

Na sastanku je prenijeta otvorenost da se saradnja između Ministarstva i Agencije intenzivira kako bi se napravili značajniji iskoraci u poslovanju, u cilju postizanja mjerljivih rezultata i poboljšanja vidljivosti i percepcije javnosti o važnosti postojanja tijela koje sistematizuje poslove koji se tiču ulaganja u razvoj naše zemlje.


(MINA Business)