23-04-2015

Uspostavljena saradnja češkog radija i Unije lokalnih javnih emitera

Unija lokalnih javnih emitera Crne Gore potpisala je danas Sporazum o saradnji sa generalnim direktorom Radija Republike Češke Peterom Duhanom, kojim se predviđa saradnja na nivou međunarodnih projekata, kao i pružanje podrške u vezi Zakona o elektronskim medijima i pomoći u stručnom osposobljavanju novinara zaposlenih u crnogorskim lokalnim javnim servisima.

Uspostavljena saradnja češkog radija i Unije lokalnih javnih emitera | Radio Televizija Budva

„Ono što je najvažnije je i pomoć u primjeni češkog modela funkcionisanja javnih servisa, sobzirom da je riječ o medijskom sistemu koji podrazumijeva 21 radio stanicu, 14 regionalnih stanica koje se finansiraju od pretplate građana, i zapošljava 1500 ljudi. Imajući u vidu te činjenice, očekujemo podršku čeških kolega i nadamo se da će ovaj sporazum biti samo početak jedne uspješne i plodonosne saradnje na tom planu", kazao je predsjednik UO Unije lokalnih javnih emitera Crne Gore i direktor Radija Bijelo Polje mr Dragić Rabrenović, prenosi radiobijelopolje.me.

Rabrenović je rekao da su gosti iz Češke sa predstavnicima Unije lokalnih javnih servisa juče bili u posjeti Radiju Danilovgrad, danas su obišli Radio Televiziju Budva i imali sastanak sa predsjednikom Opštine Budva kao i predstavnicima tamošnje Turističke organizacije.

U uniji lokalnih javnih emitera se nadaju da će vrlo brzo uslijediti uzvratna posjeta crnogorskih novinara kolegama u Češkoj, te da će od uspostavljene saradnje korist imati ne samo lokalni javni emiteri u Crnoj Gori nego i češki radio.