07-05-2020

Ustavni sud još nije odlučio da li će ukinuti neradnu nedjelju

Ustavni sud još nije odlučio da li će ukinuti neradnu nedjelju u trgovinama. Predmet je, kako je CdM-u saopšteno iz Ustavnog suda, dodijeljen sudiji izvjestiocu i ustavnosudskom savjetniku, i na njemu se radi. Podsjetimo, Inicjativa za ocjenu ustavnosti odluke o neradnoj nedjelji podnijeta je u septembru prošle godine.


Foto: Ilustracija

“U postupku za ocjenu ustavnosti člana 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini, okončan je prethodni postupak u kojem se ispituju procesne pretpostavke za vođenje postupka i meritorno odlučivanje i pribavljaju mišljenja nadležnih organa, predmet je dodijeljen sudiji izvjestiocu i ustavnosudskom savjetniku, i u radu je”, saopšteno je CdM-u iz Ustravnog suda Crne Gore.

Odgovarajući na pitanje CdM-a da li postoji rok do kada će odluka biti donijeta, iz Ustavnog suda su poručili da saglasno odredbi člana 53 stav 1 Poslovnika Ustavnog suda Crne Gore, Ustavni sud razmatra predmete prema redosljedu njihovog prijema.

Unija poslodavaca Crne Gore podnijela je u septembru prošle godine Ustavnom sudu inicijativu za ocjenu ustavnosti člana 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojim je propisano da se trgovina na veliko i na malo ne može obavljati nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika, osim malog broja izuzetaka.

Unija poslodavaca je 24. aprila pozvala na ukidanje neradne nedjelje zbog teške ekonomske situacije u zemlji izazvane COVID-19 pandemijom.

Oni su, kako su naveli, ukazali na sporne odredbe člana 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini i pozvala Ministarstvo ekonomije da navedeni član suspenduje, odnosno stavi van snage odredbe o zabrani rada nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika privrednim subjektima u sektoru trgovine.

Ministarstvo ekonomije razmatra predlog Unije poslodavaca o ukidanju neradne nedjelje, imajući u vidu okolnosti izazvane epidemijom koronavirusa i probleme i gubitke koji su s tim u vezi nastali u poslovanju privrednih subjekata iz sektora trgovine, saopšteno je CdM-u iz resora Dragice Sekulić.

Primjena neradne nedjelje, koja je propisana Zakonom o unutrašnjoj trgovini, počela je 14. oktobra lani.