28-06-2016

Usvojen Zakon o mladima

Poslanici crnogorskog parlamenta usvojili su Zakon o mladima kojim se prvi put uređuje omladinska politika i rad u Crnoj Gori, definišu aktivnosti subjekata koji učestvuju u njenom kreiranju i sprovodenju i uređuju pitanja od interesa za djelovanje mladih.

Usvojen Zakon o mladima | Radio Televizija Budva

Zakonom je određeno da su mladi lica koja imaju od 15 do 30 godina.

“Preciziraju se aktivnosti koje se odnose na omladinsku politiku, omladinski rad, institucionalnu brigu o mladima, utvrđuju oblici i finansiranje organizovanja, djelovanje mladih na lokalnom i državnom nivou i druga pitanja od značaja za mlade”, navodi se u obrazloženju.

Zakonom su utvrđena načela na kojima se zasniva omladinska politika - jednakosti, volonterizma, solidarnosti, dobrovoljnosti, partnerstva, sposobnosti i naučnim saznanjima radi dobrovoljnog učešća mladih u svim oblastima društvenog života u skladu sa sopstvenim izborom.

“Garantuje se jednakost mladih u ostvarivanju prava, bez obzira na nacionalnu pripadnost, rasu, pol, jezik, vjeru, crkveno porijeklo i imovinsko stanje, članstvo u političkim, sindikalnim i drugim organizacijama, invaliditet, zdravstveno stanje, fizički izgled, seksualnu orijentaciju, rodni identitet i drugo lično svojstvo”, navodi se u obrazloženju.

Za ostvarivanje omladinske politike donosi se Nacionalna i opštinske strategija za mlade kojima se definišu prioritetne aktivnosti na tim nivoima.

Nacionalnu strategiju za mlade donosi Vlada Cme Gore, na predlog Uprava za mlade i sport za pet godina.

Zakonom se propisuje da organ državne uprave nadležan za poslove prosvjete obrazuje Savjet za mlade, kao stručno i savjetodavno tijelo, sa mandatom od četiri godine.