30-09-2017

Usvojen Zakon o planiranju prostora

Poslanici crnogorske Skupštine usvojili su danas u načelu Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata kojima se definišu sveobuhvatno oblasti planiranja prostora i načina i uslova izgradnje i legalizacije bespravnih objekata.

Usvojen Zakon o planiranju prostora | Radio Televizija Budva

Za taj Zakon glasali su poslanici vladajuće koalicije njih 41, dok je protiv bio predstavnik Force Genci Nimanbegu.

Vuksanović: HGI će glasati za Zakon o prostornom planiranju

Hrvatska građanska inicijativa (HGI) će glasati za Zakon o prostornom planiranju, saopštio je danas Adrijan Vuksanović, poslanik HGI u Skupštini Crne Gore.

Poslanici crnogorske Skupštine završili su raspravu o Predlogu zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata kojima se definišu sveobuhvatno oblasti planiranja prostora i načina i uslova izgradnje i legalizacije bespravnih objekata.

Poslanik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović kazao je u raspravi da su se vodili izuzezno dinmični razgovori kako bi se dobio oblik zakona koji će sve zadovoljiti.

„Ta činjenica pokazuje da je ova insitucija mjesto razgovora i dogovora. Ta činjenica pokazuje i da odnosi u našoj koalciji zasnovani na zdravim odnosnim gdje ne pregovaramo nego razgovaramo i slušamo jedni druge“, kazao je Vuksanović.

On je poručio da će HGI glasati za Predlog Zakona o prostornom planiranju.

„Glasaćemo za ovaj zakon kako bi mu dali šansu, kako bi dali šansu jednom novom modalititetu upravljanju prostora vodeći računa kako se on sprovodi“, rekao je Vuksanović.

On je kazao da je glavna tačka sporenja bila to je smanjenje nadležnosti lokalne samuprave i povećanje centralizacije.

„Ministar je tu napravio jedan značajan iskorak tako što je ponudio da lokalne samuoprave utiče na donošenje urbanističkih projekata i da tako opštine mogu planirati svoj prostor što je jedan vid jačanja lokalne samuoprave“, rekao je Vuksanović.

Poslanik Force Genci Nimanbegu kazao je da ovo je jedan od zakona koji derogira prava koja sada imaju lokalne samoprave.

On je poručio da je ovaj zakon za njega neprihvatljiv.

Poslanik DPS-a Predrag Sekulić ocijenio je se radi o dobrom kvalitetnom i inovativan zakona.

On je kazao da kada se govori planiranju, onda se umjesto desetina i stotina dosadašnjih detaljnih urbanističkih planova, generalnih planova kojima je istekao rok važenja, prostornim urbanističkim planovima za mnoge gradove koji nije donešeni iako su zakonski rokovi probijani, biće dva plan prostorni i plan generalne regulacije.

Poslanica Demokratske partije socijalista Sanja Pavićević, ocijenila je da je predloženim zakonom lokalna samupra uključena u sve procese odlučivanja.

Ona je kazala da se predlogom zakona hrabruje tijesna i kontinurana saradnja timski rad i obavijepteno subjekata na lokalnim i državnom nivou i praćenje stanja prostora u kontinuitetu.

Poslanik Bočnjačke strane Ervin Ibrahimović kazao je da je prostor i prostorno planiranje jedan od najvažnijih subjekata društvenog razvoja.

„Prostorno planiranje je jedan garant u izjednačavnju prostorne tj. regionalne nejednakosti. Jedan od prioriteta BS je ravnomjerni regionalni razvoj i decentralizacija, a ovaj zakon dotiče ova pitanja“, kazao je Ibrahimović.

On je kazao da su u ovom predlogu zakona poslanici manjiskih partija, DPS, Socijaldemokrata i Liberalne partije usglašvali stavove i dostgli zavidan nivo saglasnosti.

Predsjednik Skupštine Ivan Brajović dao je pauzu prije glasanja o Predlogu zakona.

Brajović je je na početku zasjedanja rekao da je parlament tom predlogu zakona posvetio veliku pažnju.

Skupština zakon o planiranju
FOTO: Boris Pejović
"Konsultacijama, razgovorima, pregovorima sa ministrom (Pavlom) Radulovićem, na odborima i značajno smo unaprijedili zakon", ocijenio je Brajović dodajući da je zakon takav da izaziva veliku pažnju.

"Postigli smo dogovor da u zakonu budu, iako je to naše ustavno određena da se sve međunarodne konvencije jesu poštovane i da zakon ne smije biti u koaliziji sa njima", rekao je Brajović.

On je kazao da su napravljeni značajni iskoraci u vezi sa odnosima lokalne samouprava i države, jedinica lokalne samuprave i vlade.

"U novima rješenjima privremeni objekte smo vratili jedinicama lokalne samouprave i kad je u pitanju propisivanje urbanističkih uslova i program privremenih objekata. Treba da se dobije saglasnost, jer Ministarstvo treba da uklopi privremene objekte i sa onima sa kojima je nadležno Morsko dobro ili nacionalni parkovi", kazao je Brajović.

On je objasnio da jedinice lokalne samouprave izrađuju i donose urbanističke projekte, a što nije bilo sadržano u prethonom predlogu zakona.

"Dodatno smo definisali da se u svim fazama donošenja plana regulacije mora konsultovati opština i da u svim tim komisija moraju biti zastupljeni predstavnici svih opština", objasnio je Brajović.

On je kazao da će poslanici Socijaldemokrata podržati predlog zakona.

Rasprava o ovoj temi bila je predviđena za utorak, ali je prekinuta, poslije uvodnog izlaganja Radulovića, zbog usaglašavanja stavova u vladajućoj koaliciji u vezi spornih zakonskih odredbi.

Skupština zakon o planiranju
FOTO: Boris Pejović
Radulović je u četvrtak rekao da će biti pripremljeni amandmani kako bi se došlo do zadovoljavajućeg teksta zakona.

„Mislim da smo našli način da opštinama omogućimo aktivnije učešće u donošenju odluka i izradi plana, a da ne narušimo koncepciju zakona", kazao je on.

Novine u zakonu se odnose na planiranje i planska dokumenta, uređivanje građevinskog zemljišta, uslove izgradnje objekata, stručni nadzor i legalizaciju besprave objekata.

Novina je ukidanje građevinske i upotrebne dozvole i uvođenje prijave radova sa dokumentacijom propisanom zakonom kao uslova za građenje.

Umjesto upotrebne dozvole, rješenje predviđa objedinjavanje tehničkog pregleda i stručnog nadzora, čime se sistem oslobađa duplih kontrola.

Predlogom zakona obuhvaćena je i legalizacija bespravno sagrađenih objekata i u tom dijelu predviđa se legalizacija može uraditi jedino i samo ako je bespravni objekat predviđen važećim planskim dokumentom ili Planom generalne regulacije Crne Gore.

Opozicione partije i pojedine nevladine organizacije su kritikovali predloženi zakon, zahtijevajući da se povuče iz skupštinske procedure.

Oni smatraju će taj zakonski akt dovesti do centralizacije i ukidanja autonomije lokalnih samouprava.

Amandmani Nimanbegua nisu prihvaćeni

Na današnjoj sjednici Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje koja je održana prije početka sjednice Skupštine, prošli su amandmani na Predlog zakona o planiranju prostora Ministarstva održivog razvoja i turizma, a nisu prošli amandmani poslanika albanske koalicije Forca, Gencija Nemanbegua.

Nimanbeguov glavni amandman je bio da se donosi Plan generalne regulacije lokalnih samouprava, što je za ministra održivog razvoja i turizma, Pavla Radulovića bilo neprihvatljivo.

Članovi odbora iz Demokratske partije socijalista (DPS) bili su uzdržani kada se glasalo o Nimanbeguovim amandmanima.

Poslanici Genci Nimanbegu (Forca) i Adrijan Vuksanović (HGI) su juče i nakon pregovora sa ministrom održivog razvoja i turizma Pavlom Radulovićem i koalicionim partnerima, ostali protiv novog teksta zakona.

Vuksanović će juče kazao da će konačan stav iznijeti danas, nakon partijskih konsultacija u Tivtu.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, on sinoć nije odustao od protivljenja centralizaciji planiranja prostora u državi, uprkos insistiranju predsjednice partije i ministrake bez portfelja Marije Vučinović.

Zelena partija u Evropskom parlamentu tražila je da se sporni predlog zakona povuče iz procedure ”dok se ne održi primjerena javna rasprava i provjera na ekspertskom nivou sa Evropskom komisijom”.

“Kako razumijemo, zakon oduzima donošenje odluka o urbanističkom planiranju i izgradnji objekata lokalnim samoupravama i daje ih Vladi. Predloženi predlog zakona može biti čisto kršenje Povelje o lokalnim samoupravama Savjeta Evrope i trebal o bi da bude provjeren na ekspertskom nivou, zato ne treba žuriti u Skupštini sa ubrzanim procedurama”, poručili su poslanici Zelenih.

Iz Delegacije EU saopšteno je “Vijestima” da će usaglašenost zakona za zakonodavstvom EU i međunarodnim standardima biti ocijenjena u sklopu tekućeg procesa pregovaranja. “Dalji razvoj dešavanja biće sadržan u izvještaju Evropske komisije o Crnoj Gori 2018. godine”, piše u odgovoru Delegacije. Oni su naveli i da bi “prisustvo opozicionih stranaka parlamentarnoj debati doprinijelo da se čuju svi stavovi što je osnova za rad na iznalaženju najboljeg rješenja”.

Povlačenje zakona iz procedure tražili su iz MANS-a i Koalicije 27. Direktor Istraživačkog centra MANS-a, Dejan Milovac, kako je naveo u saopštenju, da sve što se posljednih nekoliko dana dešava u vezi sa usvajanjem tog zakona ide u prilog sumnjama da neko u Vladi ima direktan interes da sporne odredbe zakona zažive u praksi.

„Nema nikakve sumnje da je na djelu pokušaj brutalne centralizacije sistema prostornog planiranja koji će, ako ovakav zakon bude usvojen, postati još osjetljiviji na korupciju, a svi oni koji budu imali namjeru da na takav način devastiraju prostor će od sada imati samo jednu adresu - kabinet Radulovića“, tvrdi Milovac.

Vijesti.me