23-10-2020

Vakcinacija protiv gripa iduće sedmice

Svi domovi zdravlja u Crnoj Gori tokom naredne sedmice trebalo bi da počnu sa vakcinacijom građana protiv sezonskog gripa, najavio je direktor podgoričkog Doma zdravlja Nebojša Kavarić.

Vakcinacija protiv gripa iduće sedmice | Radio Televizija Budva

On je u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore (TVCG) saopštio da će domovi zdravlja dobiti količine vakcine shodno broju stanovnika u određenom gradu.

"Svi domovi zdravlja u Crnoj Gori bi po najavama tokom sljedeće nedjelje trebalo da počnu sa vakcinacijom protiv sezonskog gripa. Dom zdravlja Podgorica je trebovao i dobio tražene količine u odnosu na projektovani broj korisnika, nešto preko 10.000. Svi domovi zdravlja će dobiti doze shodno broju stanovnika", rekao je Kavarić.

Za primjer je naveo Bar, gdje će tamošnji Dom zdravlja dobiti između 1.600 i 1.700 doza.

Ciljna grupa su, kaže Kavarić, građani stariji od 65 godina, hronični bolesnici, uključujući i djecu hronične bolesnike, te zdravstveni radnici.

On je rekao da se u Domu zdravlja Podgorica, ali i u drugim domovima zdravlja u našoj zemlji gotovo izjednačio broj građana, odnsono pacijenata, koji posjećuju kovid centre.

"U kovid centre se slije nešto preko 1000 pacijenata ovih dana, a redovnih pacijenata je malo ispod 2.000 na dnevnom nivou. Obzirom da se skoro poklopio broj ljudi koji dolaze zbog kovida i redovnih pregleda, sve naše sugrađane sa kliničkom slikom koja podsjeća na kovid upućujemo na kovid centre", rekao je Kavarić.

Prvi čovjek podgoričkog Doma zdravlja kaže da će se prilikom vakcinacije protiv sezonskog gripa ići na zakazivanje, a ona bi, kako sada stvari stoje, trebalo da se odvija u svim objektima primarne zdravstvene zaštite.

Kad je riječ o kovid pozitivnim pacijentima, Kavarić kaže da je preporuka da pacijenti nakon preležanog korona virusa vakcinu protiv sezonskog gripa prime nakon mjesec dana, dok asimptomatski mogu bez problema primiti vakcinu, ako su u rizičnoj grupi.