25-10-2017

Vakcinacija: Roditelji ne treba da se igraju sa zdravljem djece

Roditelji u Crnoj Gori sve teže donose odluku, ali i sve manje vakcinišu svoju djecu, pokazuju najnoviji podaci. Činjenica je da vakcinacija opada, a najveća dilema postoji oko davanja MMR vakcine.

Vakcinacija: Roditelji ne treba da se igraju sa zdravljem djece | Radio Televizija Budva

Sa Sastanaka rukovodilaca nacionalnih programa imunizacije evropskog regiona, koji se održava u hotelu "Avala" u Budvi, u organizaciji Svjetske zdravstvene organizacije i Ministarstva zdravlja poručeno je da MMR vakcina ne izaziva autizam, kao i da je u Crnoj Gori opasnost od epidemije malih boginja "realna i gotovo izvjesna", apelujući na roditelje da vakcinišu svoju djecu.

Da li vakcinisati djecu, kako objasniti roditeljima koji pružaju otpor vakcini MMR zbog straha da je ona povezana sa nekim od poremećaja iz autističnog spektra, da će sa njihovim djetetom biti sve u redu nakon vakcinacije, koji su mogući rizici, gdje se mogu informisati, samo su neka od pitanja o kojima smo razgovarlai sa epdemiolozima iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore, prof. dr. Draganom Lauševićem i dr Senadom Begićem.

Opširnije u Budvanksoj hronici od 17.30 h.

D. Benić