15-02-2022

Vanja Matunović, biser iz Petrovca

Gotovo u svakom kolu mlada zvijezda budvanskog Mediterana Vanja Matunović je među najboljim poenterkama Prve lige, ali često su joj nedostajali poen ili dva da bude MVP. U prošlom kolu, međutim, kockice su se poklopile – Vanja je protiv Morače sakupila 32 poena, znatno više od bilo koje druge igračice u ligi, i još jednom potvrdila ogromni talenat koji posjeduje.



“Titula MVP-a kola je nešto što mi mnogo znači, to je rezultat uloženog truda i rada. Ona mi dodatno daje vjetar u leđa da nastavim još jače i da se ne zadovoljim samo jednim priznanjem već da težim ka tome i u predstojećim kolima. Ali, odbojka je kolektivna igra i bez velike pomoći saigračica ne bi bilo ni mojih dobrih igara. Uostalom, najvažniji nam je rezultat ekipe, a individualni učinak dolazi tek poslije toga”, kaže Vanja Matunović, koja je u posljednjem kolu upisala 22 poena u susretu sa Akademijom.



Zbog toga što joj je prioritet rezultat ekipe, Vanja je ostala pomalo razočarana i pored svoje blistave igre u tom susretu sa Moračom, u kojem je Mediteran vodio sa 2:0 u setovima, a onda izgubio naredna tri, od kojih i treći i peti na razliku…

“Naša ekipa ove sezone igra u podmlađenom sastavu, to su sve igračice moje godište i godinu dana starije od mene. Poraz protiv Morače možda nam je i najteže pao ove sezone. Ali, na nama je da se fokusiramo na svaki naredni meč i da ga doživimo kao novu šansu. Atmosfera u ekipi je na nivou i sigurna sam da ćemo trudom i radom ispuniti naš cilj, a to je opstanak u Prvoj ligi”.

A priča o Vanji Matunović zapravo ovdje počinje. Podatak da je nedavno, 10. decembra napunila tek 16 godina, te da je već kapiten svog tima, vjerovatno govori više od svih komplimenata koji joj se mogu uputiti. Ipak, i tako mlada, odavno se druži sa odbojkaškom loptom…

“Odbojku sam krenula da treniram u prvom razredu osnovne škole. Sve do prvog srednje, trenirala sam u Petrovcu, u klubu Libero. Mali klub kojim se ponosim. U njemu sam napravila svoje prve odbojkaške korake, stekla prijateljstva za cijeli život. Svakako je za to najzaslužnija moja trenerica Marija Đedović, koja me je svemu ovome naučila. Po polasku u srednju školu, odlučila sam da pređem u Mediteran, gdje su jači i naporniji treninzi. Treneri Marko Bagarić i Peđa Ćorluka naporno rade sa nama i ulažu sve svoje vrijeme kako bi nam prenijeli znanje. Oni su nam velika podrška pored terena.”



Vanja ide u drugi razred Gimnazije u Budvi. Odbojku i školu idealno je uklopila, stiže i jedno i drugo, a namjerava da tako bude i ubuduće. Petrovac voli, ali “vuče” je komšiluk s druge strane Jadrana…

“Petrovac je grad u kojem sam odrasla i lijepo mi je u njemu, ali voljela bih da se preselim u Italiju i zaigram u jednoj od najjačih liga na svijetu. Pored odbojke, takođe planiram da upišem fakultet. I dalje se dvoumim oko toga šta bih studirala, ali sigurna sam da će to biti pravo ili inspekcijski poslovi.”

A kada je sport u pitanju, ima jednu veliku želju:

“Smatram da je poziv za reprezentaciju san i cilj svakog sportiste. Do sada nisam imala priliku da nastupim u reprezentativnom dresu, ali svakako je to nešto što bi mi predstavljalo veliku čast, ogromno zadovoljstvo i ispunilo me ponosom. To je nešto čemu težim. Seniorska reprezentacije je već nešto veliko, ali smatram da ću kroz nekoliko godina biti zrelija i iskusnija igračica i, nadam se, članica seniorske reprezentacije Crne Gore.”

Kaže da voli i da odgleda dobru odbojku, a posebno prati zvijezde ovog sporta koje igraju na njenoj poziciji korektora.
“Gledajući Evropsko prvenstvo koje je održano prošle godine u Beogradu, za oko mi je zapala Italijanka Paola Egonu, koju, uz Tijanu Bošković, smatraju jednom od najboljih igračica na svijetu. Ona je izabrana za najbolju odbojkašicu šampionata.”



I za kraj nešto odakle, u stvari, sve počinje…
“Ništa ne bih postigla bez podrške moje porodice. Drago mi je da znam da su oni uvijek tu za mene, da u njima imam najveći oslonac kad god mi zatrebaju. Posavjetuju me i uz njih sve lakše”, zaključuje Vanja Matunović, sjajni biser crnogorske odbojke.

Marko Bagarić: Vanja je lider i kapiten, nadam se i buduća reprezentativka

Petrovački biser prije dvije godine došao je u Budvu, u ruke trenera Marka Bagarića, koji ne štedi komplimente na račun svoje supertalentovane kapitenke…

“Vanja je došla u naš klub iz Libera. Već na početku je pokazivala izuzetan potencijal i iz druge ekipe smo je priključili prvom timu poslije kratkog vremena. Iako mlada, već prošle godine počela je da pruža zapažene partije, da bi ove godine postala jedna od naših najboljih igračica, lider i kapiten naše mlade ekipe. Iskreno se nadam da će nastaviti da trenira i igra kao do sada i ukoliko se sve kockice poklope vjerujem da bi Vanja mogla da izraste u dobru igračicu, koja bi mogla da nosi i nacionalni dres Crne Gore”, zaključuje Bagarić.


Izvor i foto: odbojka.me