15-02-2021

Vatrogasci pomažu patronažnoj službi DZ Budva

Opština Budva ustupila je patronažnoj službi Doma zdravlja automobili i vozača Službe zaštite i spašavanja u cilju bržeg i efikasnijeg djelovanja i pružanja pomoći COVID pacijentima koji se nalaze na kućnom liječenju.

Vatrogasci pomažu patronažnoj službi DZ Budva | Radio Televizija Budva

Foto: Arhiva

"Za vikend je bilo puno posla, Služba zaštite i spašavanja pomagala je u radu Patronažne službe, kako bi medicinski radnici na vrijeme obišli sve pacijente koji terapiju moraju da primaju u kućnim uslovima. I dalje ćemo biti na usluzi kako patronažnoj službi tako i Hitnoj pomoći i drago nam je da možemo da pomognemo našim sugrađanima", kazao je za portal načelnik službe Dragan Božović.

Direktorica Doma zdravlja Budva Vesna Vučetić kazala je za Dan je patronažna služba od 11. februara počela da kovid pozitivnim osobama daje terapiju u kućnim uslovima iz razloga što su dosad uspijevali da im terapiju daju ambulantno.

"Tek nakon povećanja broja kovid pozitivnih, patronažna služba je počev od 11. februara stavljena u funkciju kovid ambulanti koje su organizovane u Domu zdravlja Budva. Terapija se daje u kućnim uslovima po nalogu ljekara koji rade u kovid ambulanti, a prvenstveno osobama koje su nepokretne, teško pokretne i osobama teškog stanja”, navodi ona.

Ostali pacijenti propisanu terapiju primaju u okviru kovid ambulanti, dio njih se dovodi ambulantnim vozilima da bi primili terapiju, dok ostali dolaze sami da prime terapiju.

“Medicinsko osoblje im saopštava orijentaciono vrijeme dolaska kako bi se smanjilo čekanje na prijem terapije. Za rad na terenu angažovana je patronažna služba koja se sastoji od tri patronažne sestre, koje pored redovnih obaveza davanja terapije u kućnim uslovima, po utvrđenom rasporedu kovid pozitivnim osobama daju terapiju. Zbog povećanog obima posla, a vezano za kovid ambulante, obezbijedili smo dolazak ljekara iz Doma zdravlja na Cetinju koji će po potrebi i utvrđenom rasporedu dolaziti u našu ustanovu”, pojasnila je Vučetićeva.



D.B.