08-09-2023

Veče posvećeno arhimandritu Dionisiju Mikoviću na Festivalu „Ćirilicom“

U skladu sa tradicijom da promovišemo djela zaslužnih Budvana, ove godine na festivalu „Ćirilicom“ večeras će biti upriličen program o izabranim djelima arhimandrita Dionisija Mikovića, saopstili su organizatori festivala.


Foto: Narodna biblioteka Budve

Na Trgu između crkava, u Starom gradu Budve, sa početkom u 21 čas o djelu ovog znamenitog Paštrovića govoriće otac Kliment Boljević, akademik Siniša Jelušić i otac Pavle Kondić.

„Na našim običajima mogu ni opravdano zaviđeti daleko srećniji i napredniji narodi: Oni su nam praotački amanet“

Arhimandrit Dionisije Miković, sveštenik, publicista, književnik i etnograf rođen je u Paštrovićima na Čelobrdu, 1861. godine. Nakon položenog bogoslovskog ispita služio je u manastirima Praskica, Gradište i Duljevo, a u manastiru Banja radio je na vaspitanju i podučavanju mladih kaluđera. Zbog svojih zasluga proizveden je za igumana u decembru 1891. godine.

Rođeni Paštrović, Dionisije Miković cijeli život posvetio je svom zavičaju, između ostalog i kroz književni i publicistički rad. Bio je saradnik najznačajnijih književnih časopisa:“Glasa Crnogorca“, „Luče“, „Srpskog lista“, „Prosvete“, „Dubrovnika“ „Bosanske vile“ i dr, koji su objavljivali njegove poetske, prozne, etnografske, književno-kritičke i kulturno-istorijske radove. Među najobnijima izdvaja se studija o manastiru Reževići, kao i etnografski prilog o svadbarskim običajima u Paštrovićima- „Paštrovska svadba“.

Miković je Paštrovsku svadbu posvetio paštrovskoj omladini kao neku vrstu amaneta, kako je napisao - „Čuvajmo svoje kao na ramenu glavu, a poštujmo tuđe kao svoj obraz“.