02-09-2022

Večeras grupna izložba „Pneuma“ u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović“

U petak, 2. septembra 2022. godine u 20 časova u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović” biti otvorena grupna izložba „Pneuma”. Izložbu će otvoriti Maja Živanović, likovni kritičar , a kustoskinja izložbe je Senka Subotić.


Foto: JU Muzeji i galerije Budve

U pitanju je troje mladih, a već prepoznatih i autentičnih slikara, koji se u svojim generacijama izdvajaju kao najuspešniji – Kristina Pirković, Marko Tubić i Petar Mošić. Oni su individualnim i višeslojnim ikonografijama, koje počivaju na preciznom crtežu, našli svoje mesto na srpskoj likovnoj sceni strpljivim, nenametljivim i predanim gradjenjem kreda, koji pratimo i čitamo...od telesnog, raščlanjenog i brutalnog, do duhovnog, vanpojavnog i metavremenskog. Neke od kompozicija su dramatične, druge uznemirujuće mirne. Nespokoj koji izazivaju u posmatraču – zapravo je pneuma. Njihovo angažovano slikarstvo, realnost koju ne želite da vidite ili izbegavate, kritički je promišljeno suočavanje sa problemima likovno viđenim iz drugog ugla. Za sve autore je zajednička izrazita preciznost građenja polja, sklad u kompoziciji, kao i arhetipska važnost. Cilj projekta je spajanje perspektivnih individualaca sa različitim pristupima tematike telesnog i duhovnog, kao i predstavljanje tematike vanpojavnog koje su globalno prepoznate. Tako će se na jednom mestu naći nagrađivani i vredni mladi umjetnici koji nikada do sada nisu izlagali zajedno – navedeno je u tekstu Maje Živanović, likovne kritičarke i novinarke.



Kristina Pirković je osnovne i master studije završila na Filološko-umetničkom fakultetu, Univerziteta u Kragujevcu, na odseku za primenjenu umetnost, smer zidno slikarstvo, 2014. i 2015. godine, pod menstorstvom profesora Željka Đurovića i komentorstvom docenta Jelene Šalinić Terzić. Član ULUS-a od 2018. godine. Živi i stvara u Beogradu. Do sad priredila devetnaest samostalnih izložbi i veliki broj grupnih izložbi, u Srbiji i inostranstvu. Radovi Kristine Pirković nalaze se u privatnim kolekcijama, takođe u zbirkama galerija i muzeja. Neka od dela reprodukovana su u monografijama i knjigama o savremenoj srpskoj umetnosti.



Marko Tubić je rođen u Zrenjaninu, Srbiji, 1981. godine. Osnovne i doktorske studije je završio na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Do sada je ostvario sedam samostalnih izložbi, a učestvovao je na brojnim grupnim u zemlji i inostranstvu. Pored ostalih nagrada, dobitnik je Gran prija na “12. međunarodnom bijenalu minijature” u Gornjem Milanovcu, 2014. godine, i treće nagrade na izložbi “Mladi”, Niš Art Fondacije u Nišu. Živi i stvara u Beogradu.



Petar Mošić je završio je doktorske umetničke studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, pod mentorstvom prof. Anđelke Bojović. Ovaj mladi umetnik višestruko je nagrađivan za osobeni, publici i kritici sada već prepoznatljiv stil. Jedna od značajnijih nagrada jeste Zlatna paleta sa Prolećne izložbe ULUS-a (2016). Radovi Petra Mošića nalaze se u brojnim privatnim i javnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu, ali krase i nekoliko javnih beogradskih zgrada, u vidu murala. Učestvovao je na trinaest samostalnih i preko stotinu grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu, kao i u međunarodnim projektima). Od 2016. do 2018. bio je član Saveta Galerije Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Glo’Art fondacija proglasila ga je 2019. godine za jednog od najuspešnjih mladih umetnika. Živi i stvara u Beogradu.