12-08-2018

Večeras na nebu spektakularna meteorska kiša Perseida

Ljubitelji astronomije i zvijezda "padalica" večeras će moći da uživaju u spektakularnom prizoru na nebu koji se zove Suze Sv. Lavrentija, odnosno Perseidi, jedan od najlepših i najatraktivnijih pljuskova meteora. Riječ je o meteorskoj kiši koja se dešava svake godine u avgustu.

Večeras na nebu spektakularna meteorska kiša Perseida | Radio Televizija Budva

Prema podacima NASA-e, očekuje se između 150 i 200 meteora po satu.

Uslovi za posmatranje ovog događaja biće odlični, posebno od ponoći do zore. Potrebno je da gledati u pravcu istoka i jugoistoka. Meteori će ulijetati u Zemljinu atmosferu brzinom do 70 kilometara u sekundi i sagorjeti na visini od oko 100 kilometara.

Najraniji zapisi o Perseidima, koji su ustvari ostaci komete Swift-Tuttle čiju orbitu Zemlja presijeca svakog ljeta, pojavljuju se u jednoj kineskoj hronici iz 36 godine n.e. Meteorska kiša dolazi iz pravca sazvijezđa Persej. Komeza Swift-Tuttle je otkrivena 1862. godine, a posljednji put je viđena 1992. godine.

Posmatrači meteorske kiše moći će vidjeti i Mars oko četiri sata ujutro, te Saturn oko dva sata ujutro. Prije spektakularnog showa posmatrači će moći vidjeti Veneru i Jupiter.

Ukoliko niste u mogućnosti biti vani, meteroski roj Perseidi moći ćete posmatrati i online na Facebook stranici NASA-e.