11-05-2023

Večeras otvaranje izložbe Hane Vulin u SD „Stefan Mitrov Ljubiša”

Izložba slika umjetnice Hane Vulin biće otvorena večeras u 20 časova u Spomen-domu „Stefan Mitrov Ljubiša”, saopšteno je iz JU Muzeji i galerije Budve.


Foto: JU Muzeji i galerije Budve

Ona će se se predstaviti svojim radovima na temu Eve, u smislu stvaranja kompletnog svijeta.

Hana Vulin je rođena 31. decembra 1996. godine u Beogradu. Nakon završetka srednje škole, upisala je i završila studije Političkih nauka na Univerzitetu u Beogradu. Slikanjem se bavi od malena. Željela je da svoje znanje i vještine usavrši pa je završila i školu slikanja „Linija” u Beogradu, kod priznate slikarke Tatjane Blagojević. Njen stil se razvijao kroz godine rada i truda, koji je prepoznatljiv po jarkim bojama i slojevitim teksturama. Njena umjetnička djela predstavljaju emotivne i introspektivne prikaze svijeta koji je okružuje. Često istražuje teme poput identiteta, unutrašnje borbe, uloga u društvu i međuljudskih odnosa. Kroz svoje slike, želi da podstakne gledaoce na razmišljanje i samopromišljanje. Hana je kao mlada umjetnica, izlagala u galerijama u Beogradu, dok je njen rad dobio priznanje kritičara i kolekcionara, a neke od njenih slika su dio privatnih kolekcija u Srbiji i inostranstvu. Trudi se da konstantno radi na svom razvoju i napretku, te da pruža svoj doprinos savremenoj umjetnosti kroz svoje jedinstveno i prepoznatljivo stvaralaštvo.



Nadrealni prozor sveta i čoveka u prostoru

„Iako fokusirana na sadašnjost, umetnost Hane Vulin duboko je ukorenjena u religijske začetke, najrasprostranjenije poznat nastanak civilizacije. „Na početku beše žena…” Povezujući Prvu ženu, od koje je nastalo celo čovečanstvo, sa vodom, u kojoj smo svi mi od prvog dana našeg začetka, umetnica je prikazala jačinu ženske energije i snagu ženskog tela, sa žestinom i slobodom mora, odnosno simbolikom beskonačne mašte i neograničene ljudske misli. Akt koji se preliva u pejzaž, kao vrsta nadrealnog slikarstva, poseduje osećaj naglašenog ikonografskog dodira.Kroz slikarstvo Hane Vulin proteže se mnogo simbolike; ženski likovi, aktovi, nadrealni – metafizički pejzaži. Svi elementi daju drugačiji prizvuk vremenu u kome su naslikani. Duhovnu krizu čoveka, u metaforama naglašava jakim kontrastima, jakim obojenjima crvene i plave. Ti tonovi su jasni i čisti i lajtmotiv su komunikacije omeđenog sveta, ženske prirode, fantazije, ništavila i večnosti; bezvremenske dimenzije stvarnosti. U Haninom stvaralaštvu ima osjećaja za spoljašnji doživljaj, gde ona kao mlad umetnik istražuje i putuje kroz umetnost, dodiruje stvari koje su se u umetnosti desile, kao sto su pop art, nadrealizam i impresionizam. Nije usredsređena na jednu formu i taj osobeni izraz je ispunjen maštom. Primetan je uticaj zapadne škole, gde se naslanja na umetnost 20-og veka, pop art, posebno Vorhola, kao i francuskog impresionizma. Vulin je osobena umetnica, autentična u svom stvaralaštvu. Koristi jedinstvo suprotnosti kao svoj umetnički kredo. Kroz likovnu poetiku koju gradi, pukušava da pronađe sopstvenu istinu i lični izraz, i lepo se snalazi u tome. Slike koje je izložila poseduju izuzetnu stvaralačku energiju i ukazuju na to da smo svi učesnici jednog kolektivnog sna.

Aleksandra Kokotović, umjetnica

Izložba se može pogledati do 23. maja