17-03-2023

Večeras otvaranje Pojedinačnog prvenstva Evrope za šahistkinje u Petrovcu

Svečano otvaranje Pojedinačnog prvenstva Evrope za šahistkinje biće upriličeno večeras sa početkom u 20 sati u hotelu „Palas“ u Petrovcu.


Foto: Šahovski savez Crne Gore

Predstojeći šampionat trajaće do 30. marta, a okupiće 143 šahistkinje iz 46 zemalja. One će se boriti za šampionski pehar, ali i bogat nagradni fond u iznosu od 60 hiljada eura.

Kako su saopštili iz Šahovskog saveza Crne Gore, u Petrovcu će nastupiti sve tri osvajačice medalja sa prošlogodišnjeg prvenstva, a titulu će braniti poljska šahistkinja Monika Soćko.

"Tu su i srebrna i bronzana, šahistkinje iz Azerbejdžana, Gunaj Mamedžada i Ulvija Fatalijeva. Očekuje se i dolazak dvostruke evropske šampionke, ruske šahistkinje Valentine Gunjine, prvakinje iz 2021. godine - Eline Denilian iz Jermenije, te nekadašnje evropske i svjetske šampionke Antoanete Stefanove iz Bugarske. Ipak listu učesnica predvodi reprezentativka Gruzije, Bela Kotenašvili. Crnu Goru će predstavljati pet šahistkinja. Reprezentativke Aleksandra Milović, Nikolina Koljević i Mateja Popović će tražiti svoju šansu sa renomiranim protivnicama, a nastupiće i nešto mlađe i talentovane, Tara Ivanović i Marija Mia Maraš", kazali su iz Saveza.

Prvo kolo Pojedinačnog prvenstva Evropa na programu je sjutra od 15 sati. Prema propozicijama takmičenja igraće se 11 kola po švajcarskom sistemu po klasičnom temu igre.

Prvenstvo organizuju Šahovski savez Crne Gore i Evropska šahovska unija.

Pojedinačna prvenstva starog kontitenta održavaju se od 2000. godine kada je šampionat upriličen u Batumiju u Gruziji. Do sada su dva grada iz našeg regiona bili domaćini Prvenstva, Rijeka 2010. i Beograd 2012. godine.

Petrovac se prije dvije godine pokazao kao dobar domaćin Mediteranskog prvenstva, a organizacija Pojedinačnog prvenstva u šahu za žene je odlična prilika za brendiranje ovog mjesta na budvanskoj rivijeri kao idealnog za susrete sportista koji pripadaju samom vrhu drevne igre.



M.S.