04-09-2023

Večeras premijera predstave „Brod“ na festivalu Ćirilicom

Pozorišna predstava „Brod“ koja govori o Stefanu Mitrovu LJubiši i prvom ministru prosvjete Crne Gore Visarionu LJubiši, povodom 200 godina od njihovih rođenja, biće premijerno izvedena večeras na 7. festivalu Ćirilicom na sceni između crkava u Starom gradu Budve sa početkom u 21 čas.


Foto: JU Narodna Biblioteka Budva

Predstava je rađena u produkciji Crnogorskog narodnog pozorišta, Beo Arta i Narodne biblioteke Budve, po tekstu i u režiji Ane Đorđević.

U predstavi „Brod“ igraju: Lazar Dragojević u ulozi Stefana Mitrova LJubiše, Stevan Vuković kao Visarion LJubiša, Branka Otašević u ulozi Sofije LJubiše, Maja Stojanović igra Stanu Ćelović, Aleksandar Radulović Mitra LJubišu, Jelena Minić Katu LJubišu, a Pavle Prelević knjaza Nikolu.


Foto: JU Narodna Biblioteka Budva

Muziku za predstavu „Brod“ uradila je Nina Perović, kostimografkinja je Svetlana Cvijanović, asistent režije je Nataša Milićević, asistent kostimografa Mia Đurović, lektor Dubravka Drakić, izvršna producentkinja je Jana Ražnatović, inspicijent Damjan Šuškavčević i sufler Gorica Šuškavčević.
U rediteljskoj eksplikaciji Ana Đorđević navodi:

„... Drama “Brod” prvenstveno je inspirisana aktuelnom dilemom savremenog, koliko i onog (LJubišinog), doba – koji je tačno put kojim se postiže blagostanje jedne zajednice, bila ona narod, manjina ili porodica, (i porodice) i njena nezavisnost od drugih, mogućnost da se razvija, da sebe neguje i izražava u potpunoj slobodi, da slobodno raspolaže svojim resursima, da zaštiti svoj život. Da li je neophodno i uopšte svrsishodno u ključnim trenucima pribeći otvorenom nasilju, tj. oružanom sukobu ili je put u “mirnu luku” kroz buru izvesniji ukoliko je sporiji, mudriji, promišljeniji, baziran na opreznoj diplomatiji, dijalogu i upornom, mukotrpnom obrazovanju svakog člana zajednice, njegovom osposobljavanju da radi i ekonomski jača, što je preduslov za politički uspeh na bilo kom planu? Drama “Brod” zamišljena je kao omaž ideji koju je zastupao Stefan Mitrov LJubiša, a to je da je otvorena pobuna pogrešan put za ostvarenje ciljeva. Ona bi bila priča o njemu kao osobi koja je, uprkos otporima sopstvene sredine, čak i brata, provela u propagiranju mira, nenasilnog otpora i borbe koja se sprovodi samo kroz politiku.


Foto: JU Narodna Biblioteka Budva

Stefan Mitrov LJubiša bio je, i kao lik ostaje u komadu, borac za život, zaštitnik života, koji je cenio iznad svega, i opsednut idejom da spasi od smrti svako biće koje diše. U tom smislu, komad sve događaje prati iz intimnog ugla, iz vizure čoveka koji je bio okružen smrću, i šiban tragedijom umiranja najvoljenijih do mere koju retko ko može da podnese, jer je intimna stvarnost svakog čoveka ono što rađa i političke ideje…”