06-09-2017

Vehabija planirao teroristički napad u Beogradu

Operativci Službe za borbu protiv terorizma Republike Srbije uhapsili su muškarca u Beogradu, državljavina Srbije koji je pripremao teroristički napad u strogom centru glavnog grada.

Vehabija planirao teroristički napad u Beogradu | Radio Televizija Budva

Kako piše portal Srbija Danas, on je prije nekoliko godina primio islam i bio je na stalnoj vezi sa vođama IS, a uhapšen je u trenutku dok se pripremao da otme kamion kojim je htio da uleti u Knez Mihailovu ulicu i pregazi što više ljudi.

Kod njega su nađeni detaljni planovi za napad, kao i prepiska sa radikalnim islamistima iz Sirije i Zapadne Evrope.

Izvori iz BIA i MUP-a Srbije kažu kako je u laptopu i mobilnom telefonu imao detaljne nacrte i planove napada koji je trebalo da izgleda kao onaj u Barseloni avgusta ove godine kad je Marokanac Junes Abujakub kombijem uletio u masu ljudi ispred šoping centra na La Rambli.

Kako saznaje portal Srbija Danas, on je djelovao samostalno, ali BIA i MUP Srbije intenzivno provjeravaju da li bi postoje tragovi koji bi potencijalno mogli odvesti do drugih radikalnih islamista.

U njegovom telefonu nađen je plan „Taktike pravednog terora – napad kamionom“, u kojem je detaljno opisano kako odabrati lokaciju i doći do kamiona ili kombija. Sumnja se na to da je hteo da prekopira scenario iz Barselone, da ubije nekog vozača, otme kamion i da njime uleti u Knez Mihailovu ulicu iz pravca Pariske ulice do Kalemegdana - navodi se u adminstraciji istrage.

Kako se navodi, riječ je o muškarcu koji je vlastima bio „bezbjednosno interesantan“ u avgustu 2016.godine.

Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam, smatra da je vrbovanje vehabija u Beogradu sve uočljivije.

- Srbija, hvala Bogu, ima dobro uređen sistem bezbjednosti i djeluje preventivno. Beograd, kao glavni grad moguća je meta islamista, a dobri odnosi sa Rusijom mogu biti dodatni motiv teroristima – kaže Galijašević.