01-02-2020

Velika Britanija zvanično napustila EU

Velika Britanija, nakon 47 godina, od ponoći više nije članica Evropske unije (EU).


Izvor: Reuters/Simon Dawson

Dok su pristalice Bregzita na Trgu parlamenta u Londonu slavile "povratak nezavisnosti", a pobornici Unije "tugovali", premijer Boris Džonson je obećao novi početak.

Virtuelni sat na rezidenciji britanskog premijera označio je u ponoć kraj članstva u EU i početak nove etape.

Tri i po godine nakon što je većina građana na referendumu odlučila da želi da njihova zemlja napusti EU, u tišini je u Briselu spuštena zastava Velike Britanije.

Nije bilo fanfara niti zvaničnika EU, samo su se čuli blicevi foto aparata, prenose agencije.

U Lodonu su sve zgrade vlade okićene zastavama, a cijelog dana kolone zadovoljnih pristalica Bregzita pripremale su se i iščekivale da u ponoć zgrada Parlamenta bude obasjana bojama britanske zastave.

Džonson je svojim sunarodnicima sat prije ponoći poručio da ovo "nije kraj već početak" i dodao da razume njihova pomiješana osjećanja.

"Naš je zadatak da ovu zemlju sada okupimo i vodimo nas naprijed", poručio je on.

Nakon izlaska iz Unije, u Velikoj Britaniji nastupa period tranzicije, koji podrazumijeva da će ta zemlja do 31. decembra 2020. godine ostati članica jedinstvenog EU tržišta i carinske unije.

Evropska komisija sledeće nedjelje trebalo bi da usvoji i predstavi direktive za pregovore o budućim odnosima sa Britanijom.

Tokom perioda tranzicije, Velika Britanija će ostati usko povezana sa EU, ali će do 31. decembra 2020. biti sačinjen novi trgovinski dogovor, bezbednosni sporazum i zakoni o imigraciji, prenosi Tanjug.

U ovom periodu u trajanju od 11 mjeseci uslijediće mnoge promjene koje će se odraziti i na putovanja iz te zemlje i u nju.

Na početku perioda tranzicije neće biti mnogo promjena, evropski posjetioci će i dalje putovati s ličnim dokumentima i elektronskim pasošima.

Ako sporazum bude bio postignut do kraja godine, moguće je da će strani putnici morati da koriste posebne linije na aerodromima i trajektnim terminalima.

Za vrijeme ovog perioda Britanija će uglavnom nastaviti da se pridržava zakona EU, odnosno za sada ostaje u carinskoj uniji i jedinstvenom tržištu, što znači da će nastaviti da poštuje trgovinske i zakone o slobodi kretanja dobara i službi.

Izvjesno je da Britanija neće više imati pravo glasa u Evropskom parlamentu, niti će britanski ministri prisustvovati sastancima na visokom nivou.

Tokom narednih 11 mjeseci Britanija i EU će voditi pregovore o novim odnosima, prije svega o trgovini, zapošljavanju, bezbjednosti, imigraciji.

Ukoliko se za 11 mjeseci sporazum ne postigne, Velika Britanija će se suočiti s povećanjima cijena hrane, ljekova i drugih dobara.