01-11-2023

Velika nagrada prvacima Crnogorskog narodnog pozorišta Varji Đukić i Mirku Vlahoviću

Godišnjom dodjelom nagrada i priznanja zaposlenima, statusa doživotnih i počasnih članova, stipendije Velibor-Bucko Radonjič, kao i zahvalnice zaslužnom pojedincu i kolektivu koji su svojim angažmanom doprinijeli ugledu, renomeu i afirmaciji nacionalnog teatra, počelo je obilježavanje 1. novembra - Dana Crnogorskog narodnom pozorišta.


Foto: CNP

Govoreći o 1. novembru i početku obilježavanja velikog jubileja – 70 godina postojanja, umjetnička direktorka Vesna Vujošević Labović istakla je da je Crnogorsko narodno pozorište ostalo čvrsto usađeno u središte crnogorske kulturne scene.

“Svi izuzetni rezultati ne bi bili mogući upravo bez ljudi koji ga čine, zato je ovaj dan povod za sumiranje postignutog u prethodnoj godini kao i podsjećanje na umjetnike i saradnike koji su ovu instituciju obogatili i unaprijedili svojim zalaganjem, strašću i talentom. U godini koja je za nama, brojimo sedam premijera, preko 140 realizovanih programa koje je vidjelo više od 33.000 gledalaca. Bili smo prisutni na scenama u Crnoj Gori i regionu, učestvovali na brojnim domaćim i regionalnim pozorišnim festivalima. Započeti su procesi na novim produkcijama kao i obnavljanje predstava koje nije bilo moguće izvesti pred publikom zbog pandemije korona virusa”, kaže Vujošević Labović.

“U želji da budemo vidljiviji na internacionalnoj teatarskoj mapi pristupili smo procesu učlanjenja u Evropsku teatarsku konvenciju. Pored čestitki nagrađenim kolegama koristim priliku da u ime rukovodstva, pozdravim penzionisane članove koji su radni vijek proveli u našoj kući. Zahvaljujem svima koji su kroz proteklih sedamdeset godina bili dio naše pozorišne priče. Hvala vam što ste ovdje da zajedno proslavimo ovaj poseban jubilej. ŽIVJELA UMJETNOST!” – kazala je umjetnička direktorica Vesna Vujošević Labović na početku ceremonije.

Savjet Crnogorskog narodnog pozorišta, na prijedlog direktora Ilije Subotića i umjetničke direktorice Vesne Vujošević Labović, jednoglasno je donio odluku da u 2023. godini Veliku nagradu koja se dodjeljuje za najznačajniji umjetnički rezultat u godini, ostvaren na sceni CNP-a ili u organizaciji CNP-a, za visok umjetnički renome i podizanje ugleda nacionalnog teatra dodijeli ravnopravno - prvacima CNP-a Varji Đukić i Mirku Vlahoviću, za uloge ostvarene u predstavi „Posjeta“, u režiji Aleksandra Morfova.

“Gradeći kompleksne likove u predstavi “Posjeta”, svojom glumačkom vještinom uspostavili su bogat sistem pozorišnih znakova jednog uzbudljivog umjetničkog djela. Teška moralna pitanja koja postavlja ovaj komad razvili su svojom igrom na taj načni da stavljaju gledaoca u ambivalentan položaj, otežavajući mu zauzimanje konačnog stava. Samom pojavom na sceni, ovi glumci daju osoben ton svakoj dramskoj situaciji, a njihove izuzetne karijere ogroman su doprinos identitetu ovog pozorišta”, navodi se u obrazloženju predsjednika Savjeta Vaska Raičevića.

Godišnju nagradu za izuzetne umjetničke rezultate u 2023. godini dobili su glumac Aleksandar Radulović, za tumačenje uloge Gradonačelnika u predstavi „Posjeta“, reditelja Aleksandra Morfova i ulogu Mitra Ljubiše u predstavi „Brod“, u režiji Ane Đorđević i glumica Jelena Minić, za ulogu Kate Ljubiše u predstavi „Brod“ u režiji Ane Đorđević i Gđice Birstner, pralje, Leni, Justicije u predstavi „Proces“, rediteljke Dušanke Belade.


Foto: CNP

Za rezultate postignute u produkciji, organizacionom, administrativnom i tehničkom sektoru, Godišnje nagrade za 2023. godinu dobili su: Janja Ražnatović – producentkinja u Službi produkcije, Andrijana Muratović, producentkinja marketinga u Službi za marketing, Viktor Pavićević, savjetnik za agencijske poslove i marketing u Službi prodaje, Valentina Dragojević, računovodstvena službenica u Sektoru finansija, Vesna Vukićević, računovodstvena službenici u Sektoru finansija, Vesna Bijelić, scenska maskerka-šminkerka u Odsjeku za tehničko-scensku produkciju, Bojan Bulatović, vozač-kurir u Odsjeku za tehničko-scensku produkciju i Nemanja Dožić, zaštitar lica i imovine u Odsjeku za održavanje.

Status počasnog člana Crnogorskog narodnog pozorišta koji stiču najistaknutiji članovi CNP-a, kao i istaknuti stvaraoci i saradnici Pozorišta za značajan rad i rezultate rada postignute u oblasti kulture, a koji su od značaja za pozorišnu djelatnost, stekli su red. prof. Radmila Vojvodić, rediteljka i Božo Koprivica, dramaturg i dramski pisac.

Status doživotnog člana CNP-a koji se dodjeljuje dramskim umjetnicima kojima je zbog penzionisanja prestao radni status u 2023. godini, slijedeći dobru pozorišnu tradiciju po kojoj se pozorište ne lišava njihove saradnje, ove godine su stekli Slobodan Marunović, glumac, prvak Crnogorskog narodnog pozorišta i Goran Bulajić, dramaturg i reditelj.

Zahvalnica Crnogorskog narodnog pozorišta koja se dodjeljuje pojedincima ili pravnim licima koji su svojim saradničkim angažmanom doprinijeli afirmaciji CNP-a, dodijeljena je
Aleksandru Morfovu, reditelju predstave „Posjeta“ i Nacionalnom javnom servisu Radio i Televizija Crne Gore (Radio Crne Gore, Televizija Crne Gore i Portal rtcg.me), za izuzetan doprinos medijskoj prezentaciji i promociji našeg rada putem sva tri medija, a od značaja za ostvarivanje javnog interesa u oblasti kulture i pozorišne djelatnosti.

Stipendiju „Velibor - Bucko Radonjić“, koja se dodjeljuje pojedincu za izuzetne rezultate iz oblasti pozorišne scenografije, kostimografije i likovne umjetnosti, u 2023. godini dobija Mia Đurović, kostimografkinja iz Podgorice.

Svečanost dodjele nagrada završena iskazivanjem zahvalnosti i ukazivanjem pažnje kolegama koji su svoj radni vijek vezali za Crnogorsko narodno pozorište i u proteklom periodu otišli u penziju nakon decenija rada u našoj kući. To su: Milodarka Radulović, Radmila Jović, Mirjana Vuković, Dragica Filipović, Momir Malović, Miomir Ivanović, Milorad Pajović, Milena Novaković, Slobodan Marunović, Biserka Vukčević, Čedo Novaković, Goran Bulajić i Marko Baćović.

U 20h na Velikoj sceni, nakon protokolarnog dijela tokom kojeg će govoriti Ilija Subotić, direktor Crnogorskog narodnog pozorišta i Milena Mijović-Durutović, generalna direktorka Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo Ministarstva kulture i medija, premijerno će biti izvedena predstava “Posjeta”.