24-11-2021

Veliki potencijal između Crne Gore i Poljske u oblasti turizma

Direktorica Nacionalne turističke organizacije Crne Gore dr Ana Tripković Marković danas je primila delegaciju Odbora za fizičku kulturu, sport i turizam u Sejmu Republike Poljske.

Veliki potencijal između Crne Gore i Poljske u oblasti turizma | Radio Televizija Budva

Sastanku su prisustvovali predsjedavajući Odbora za fizičku kulturu, sport i turizam, Marek Matuzevski, predsjednik Pododbora za turizam, Gžegož Matusijak, članovi Odbora Pjotr Uruski i Przemislav Drabek i sekretar Odbora Marijus Pavelčik.

Direktorica NTOCG upoznala je predstavnike Poljske sa aktivnostima Nacionalne turističke organizacije na ovom tržištu i istakla da je tržište Poljske od izuzetnog značaja za Crnu Goru. Ona je posebno naglasila da se broj dolazaka sa tržišta Poljske u periodu od 2010 – 2019. godine utrostručio, te da više od 20 turoperatora iz Poljske trenutno nudi Crnu Goru u svojim programima.

"Trudimo se da budemo stalno prisutni na tržištu Poljske. Realizovali smo digitalnu kampanju pod sloganom U društvu prirode na najznačajnim društvenim mrežama i globalnim platformama. Pored toga imali smo izuzetno uspješnu radionicu za poljske
turoperatore koju smo organizovali u saradnji sa najvećim lancem turističkih agencija u Poljskoj Wakacje.pl i udruženjem turoperatora i vazduhoplovnih agencija Aviareps Poland sa kojima imamo veoma dobru saradnju. Štampamo promotivni materijal na
poljskom jeziku, a uskoro ćemo imati i veb sajt na poljskom jeziku. U toku je i E – learning program za poljske turoperatore kroz koji se mogu informisati o kompletnoj turističkoj ponudi Crne Gore", kazala je Tripković Marković.



Tripković Marković je istakla kako je Nacionalna turistička organizacija Crne Gore zainteresovana za saradnju sa Nacionalnom turističkom organizacijom Poljske imajući u vidu da Poljska može biti interesantna i za turiste iz Crne Gore, a razmjena turista između dvije zemlje bi doprinijela boljoj popunjenosti avionskih kapaciteta i otvaranju novih avio linija.

Takođe, ona je informisala prisutne da će Nacionalna turistička organizacija , čim se stvore uslovi, realizovati promociju u Poljskoj putem sajmova i prezentacija, a da je tokom aprila naredne godine u saradnji sa nacionalnom avio kompanijom Poljske LOT, planirana i organizacija studijske posjete turoperatora iz Poljske.

Predsjedavajući Odbora za fizičku kulturu, sport i turizam, Marek Matuzevski zahvalio se direktorici NTOCG na prijemu i istakao da će vrlo rado ugostiti predstavnike Nacionalne turističke organizacije u Poljskoj i organizovati sastanak sa predstavnicima NTO Poljske. Vidimo veliki potencijal vaše zemlje kao turističke destinacije. Posjetili smo vašu obalu koja nam se mnogo dopala, a danas ćemo posjetiti i planine kako bi se upoznali i sa
drugim dijelom Crne Gore. Zahvaljujući konekciji nacionalne poljske avio kompanije LOT naše dvije zemlje imaju dobru avio povezanost. Poljska će pružiti punu podršku vašoj zemlji u razvoju turizma, kazao je Matuzevski.

Predsjednik Pododbora za turizam, Gžegož Matusijak upoznao je direktoricu NTOCG sa trenutnim stanjem na turističkom tržištu Poljske, koje je snažno pogođeno pandemijomm korona virusa i sa koracima koje zemlja preduzima kako bi obnovila svoj turizam. On je naglasio da bi saradnja između NTO Crne Gore i NTO Poljske bila veoma značajna i u pogledu razmjene iskustava.

Članovi Odbora Pjotr Uruski i Przemislav Drabek istakli su da Crna Gora ima značajan potencijal na sjeveru, posebno kada je riječ o aktivnom odmoru u prirodi, te da turisti iz Poljske sve više teže takvoj vrsti odmora, a posebno su istakli činjenicu da će turistička ponuda naše zemlje biti dostupna na poljskom jeziku, što umnogome olakšava indivudalcima da se infomišu o Crnoj Gori kao turističkoj destinaciji.

Sagovornici su se saglasili da će članstvo Crne Gore u EU doprinijeti bržem razvoju Crne Gore kao turističke destinacije, te da će u narednom periodu intenzivirati saradnju u oblasti turizma u cilju značajnije razmjene turista između dvije zemlje, ali i bolje vidljivosti Crne Gore na poljskom turističkom tržištu.