26-09-2023

Veliki uspjeh baleta „Skenderbeg” na 14. Balet festu u Sarajevu

Koprodukcija Turističke organizacije opštine Budva i Bitef dens kompanije iz Beograda, balet "Skenderbeg", premijerno prikazan na ovogodišnjem Jadranskom festivalu igre u Budvi, uspješno je izveden na prestižnom Balet festu 21. septembra u Sarajevu. Kao prvo festivalsko baletsko gostovanje, priča o herojstvu igrana je pred brojnom sarajevskom publikom koja je sa oduševljenjem prihvatila gostovanje, saopšteno je iz Turističke organizacije Budve.


Foto: TOB

"Predstava "Skenderbeg" je plesni traktat o herojstvu. Skenderbeg je zaista bio heroj. Ne onaj mitski, kakve srećemo u antičkoj kulturi, niti fiktivni superheroj iz savremene pop kulture već, stvarni ujedinitelj malih, potlačenih naroda u borbi za oslobođenje od velike imperijalne sile. Oni, koje smatramo herojima, utiču na formiranje naših ideala, a ideali određuju našu ličnost. Danas se herojskim aktom naziva svaki i najmanji gest empatije. Žrtvovanje sopstvenog interesa zarad dobrobiti drugog postalo je naivno i nepromišljeno. Herojstvo je misterija za nauku, jer ni psihologija, ni evolucionizam, ni neuronauke ne mogu predvideti ko i kada će biti spreman da odreaguje herojski. Logično, jer slobodu ne možemo determinisati. U trenutku kad smo nesigurni šta nam je činiti, odlučujemo između onoga što jeste i što bi trebalo biti. Taj trenutak nedoumice, jeste prilika da ugrabimo slobodu. Skenderbeg je bio heroj, a suprotnost istom nije antiheroj, već pasivni posmatrač. Predstava postavlja pitanja - ko su nama danas heroji i da li smo izgubili potrebu za njima? Da li smo mi slobodni ili samo nesvesni sopstvenog ropstva?" kazala je Isidora Stanišić, koreografkinja.

Čuvena bosanska koreografkinja i balerina Edina Papo, umjetnička direktorica Balet fest Sarajevo, koji se održava već četrnaest godina, tvrdi da je budvanski balet zaista sjajna predstava i uputila je riječi hvale i sve čestitke za ovaj balet. Ona je jedna od najvećih balerina i koreografkinja u istoriji BiH, sa karijerom dugom skoro 50 godina. Od 1989. godine je uradila preko 30 samostalnih uspješnih koreografija, svrstavajući se u red najvećih umjetničkih imena iz svijeta baleta na Balkanu.

Balet "Skenderbeg" od oktobra nastavlja svoj život na sceni Bitef teatra, kao i na brojnim festivalima, gdje je ovaj komad već pozvan.