29-04-2023

(VIDEO) Abrumom unesen duh karnevala u Budvu, Pjerotić: Budva živi kao da je u špicu sezone

Veliki Abrum, manifestacija koja se tradicionalno veže za Međunarodni budvanski karneval sinoć je pozvala sve da se u danim karnevala priključe zabavi pod maskama, a starogradske porodice i ugostitelji iznijeli su posluženje i tako pozdravili veliku, šarenu karnevalsku povorku.


Foto: TOB

Svaki dio Starog grada je dobio novi život i spremno ušao u 20. izdanje Međunarodnog budvanskog karnevala u organizaciji Turističke organizacije Budva i NVO Feštađuni.

“Abrum je protekao fenomenalno, nikad bolji, nikad veći, nikad veće energije, nikad više maski. Vidim da su ljudi svi veseli, svi zadovoljni. Nikad se više nisu odazvali privatnici koji su na svojim stolovima postavili posluženje za goste. Budva živi kao da je u špicu sezone,” kazala je predsjednica NVO Feštađuni, Marija Pjerotić.



Pjerotić kao jedna od osnivačica Međunarodnog budvanskog karnevala prisjetila se početaka ove manifestija koja danas slavi dvadeset godina postojanja.

“Budva je imala bogatu tradiciju karnevala, ali se to tokom rata ukinulo. Jedna grupa entuzijasta zajedno sa mnom, jedna grupa velikih boraca, upornih vrijednih ljudi, uspjela je. 20. Karneval, Budva puna gostiju, puna maski, Budva živi mediteranski, jer ovo je Mediteran,” istakla je organizatorka.

I iz Turističke organizacije Budva su zadovoljni kako je protekla ova prva karnevalska noć koja je trajala do kasnih jutarnjih sati. Abrum je samo priprema za ono što posjetioce Budve očekuje narednih dana.

“Preko 3.ooo učesnika će učestvovati sjutra na velikoj povorci koja će početi od 19:30h. Ono što svakako moramo napomenuti da će ulica od glavne gradske pošte do Starog grada biti zatvorena od 18:30,” napomenula je predstavnica TO Budva, Marija Franeta.

Franeta je ispred TO Budva pozvala sve sugrađane i posjetioce kako Budve, tako i Crne Gore da se priključe jubilarnom izdanju Karnevala pod nazivom “Zaplešimo skupa, da nam srce jače lupa.” A karnevalskoj magiji su se već priključile maske iz regiona.

“Mi smo iz Beograda, iz opštine Rakovica, predstavljamo grupu Rakovičke lude, mi smo Pink Panteri. Ovo nam je omiljeni karneval, ubjedljivo najbolji,” kazala je jedna od učesnica Abruma.

Sa takvim stavom je saglasna i Ruskinja koja već 15 godina živi u Budvi, a 10 godina učestvuje na karnevalu.



“Ovo je najbolji karneval, to znam jer sam bila svuda. Ovdje su atmosfera i gosti fenomenalni. Svi smo se potrudili, i Turistička organizacija i Feštađuni. Mi stvarno uživamo uz naš karneval, nadamo se da će svake naredne godine biti sve bolje,” istakla je jedna od maski iz povorke.