09-09-2022

(VIDEO) Božović: Na terenu bilo 30 ljudi, istovremeno u borbi sa vodenom stihijom i vatrom

"Na teritoriji opštine Budva u proteklih dva sata palo je 80 litara kiše po metru kvadratnom. Imali smo dvadesetak intervencija na terenu zbog poplava i dva požara koja smo uspješno suzbili", kazao je u izjavi za naš portal Dragan Božović, načelnik Službe zaštite i spašavanja u Budvi.


Video: Portal RTV Budva

Uslijed prvih obilnih padavina Budva postaje nemoćna u borbi sa vodenom stihijom koja je i danas nadirala glavnim saobraćajnicama, nanoseći zemlju i smeće, te pričinjavajući štetu obližnjim objektima.

"Nakon ljetnjih mjeseci i nečistoće koja se nataložila na atmosferskim odvodima ovako nešto se moglo očekivati. Imali mnogo poziva građana koji su tražili pomoć. Najugroženiji dio grada bio je donji bulevar, dok je na drugim mjestima voda takođe prodirala u garaže, podrume, prizemne objekte. Imali smo oko dvadesetak interevencija na terenu i bilo je angažovano oko 30 ljudi", kazao je Božović.


Video: popolava na parkingu TQ Plaze/ Podgorički vremeplov


Video: privatna arhiva/ Podgorički vremeplov


Video: privatna arhiva

Dok se sa jedne strane vodila borba sa vodom, na dvije lokacije izbio je požar, pa su vatrogasci morali hitno da reaguju.

"U Starom gradu je izbio požar u jednom hotelskom objektu, a od udara groma drugi iznad naselja Ivanovići. Oba požara su uspješno sanirana u kratkom roku", zaključio je Božović.

Kako je saopšteno iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore, danas se očekuju obilne padavine praćene i jakim na udare olujnim vjetrom. Pojačana je i vjerovatnoća od oluje i grada. Slično vrijeme očekuje se i sjutra.

"Direktorat za vanredne situacije apelovao je na nadležne službe da podignu nivo operativne spremnosti i budu spremne, kako bi adekvatno mogle odgovoriti u slučaju potrebe", saopšteno je iz Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje Opštine Budva.

J.M.