09-01-2023

(VIDEO) Božović: Trudiću se da opravdam podršku i Budvi donesem prosperitet

Na petoj sjednici Skupštine opštine Budva koja je održana danas po hitnom postupku glasovima 21 odbornika lokalnog parlamenta za predsjednika Opštine Budva u narednom četvorogodišnjem periodu izabran je Milo Božović. Nakon potpisivanja svečane izjave, on je poručio da će se truditi da opravda podršku građana i Budvi donese prosperitet.Sjednici je prisustvalo 29 od 33 odbornika SO Budva.

Odbrnici nisu glasali o prvoj tački dnevnog reda, već je samo konstatovana ostavka dosadašnjeg predsjednika Opštine Mila Božovića.


Foto: portal RTV Budva

Kada je druga tačka dnevnog reda u pitanju, uvodno obrazloženje dao je predsjednik SO Budva, Nikola Jovanović, koji je istakao i najvažnije detalje iz Božovićeve biografije, podsjetivši da je predlog da Božović bude predsjednik Opštine potpisalo 18 odbornika.

"Nama odbornicima Skupštine opštine predstoji da poštujući izbornu volju građana danas izaberemo gospodina Božovića za predsjednika Opštine. Uvjeren sam da je Budva pod njegovim vođstvom u sigurnim rukama i siguran sam da će ostvariti istorijske rezultate u rukovođenju lokalnom upravom u naredne četiri godine", istakao je Jovanović.

Uslijedila je diskusija, a prvi se za riječ javio odbornik GP URA Ivan Ivanović.

"Ono što možemo da kažemo jeste da je Božović pokazao da je hrabar u nekim svojim odlukama i da je na prethodnoj sjednici ambiciozno i hrabro predstavio opštinski budžet. Obzirom da je ovo svečarska sjednica, istakao bih samo neka zapažanja koje bismo željeli da se ostvare u narednom periodu. Svakako ćemo pratiti i obećanja koja su predstavljena u programu Demokratskog fronta i svih partija, prije svega mislimo na Citadelu i Jugoslovensko rječno brodarstvo. Sve to se nadamo da će se ostvariti, jer to zaista može da koristi građanima Budve", naveo je Ivanović, koji je istakao da će podržati i ideju da se u Budvi izgradi bolnica, a kako je ocijenio smatra da bolnica treba da bude u državnom vlasništvu.


Ivanović, Foto: Portal RTV Budva

"Mi ćemo glasati za kandidata Mila Božovića, jer su mu građani dali podršku na prethodnim izborima", poručio je Ivanović.

Odbornik Demokrata Krsto Radović istakao je da dugo poznaje gospodina Božovića, istakavši da pamti njegov angažman još od ranih 2000-ih i pobjede opozicije u Budvi u tom periodu u, kako je rekao, jako teškom izbornom procesu.


Radović, Foto: Portal RTV Budva

"Veliko je iskustvo iza gospodina Božovića i Klub odbornika Demokrata podržaće predlog za njegov izbor na funkciju predsjednika Opštine. Na izborima dobio je apsolutnu vlast. Znate, svaka vlast pomalo kvari, apsolutna kvari apsolutno, ali mislim da će gospodin Božović znati da sve to izbalansira, jer je dobio šansu da bude pravi predsjednik Opštine i predsjednik Opštine svih građana. Mi kao Klub od njega očekujemo apsolutnu transparentnost, jer je krenuo u drugom smjeru od svog prethodnika, sa kojim to nije bio slučaj", poručio je Radović.

Jovanović je odgovorio na konstataciju da "apsolutna vlast kvari apsolutno", istakavši da apsolutna vlast obavezuje, te da su svi odbornici u lokalnom parlamentu dužni da rade u interesu građana koji su ih glasali.

Sljedeći se za riječ javio odbornik SNP-a Krsto Rađenović.


Rađenović, Foto: Portal RTV Budva

"Sa gospodinom Božovićem više decenija sjedio sam u opozicionim klupama, on je čovjek od riječ i nikad nije pogazio svoju riječ. Familija Božović je takođe stara budvanska porodice. Gospodine Božoviću smatram da imate veliki koalicioni kapacitet i da ćete napraviti najbolju vlast u Budvi u prethodnih 50 godina. Čestitam vam na predstojećem izboru i želim svaki uspjeh u radu u naredne četiri godine", kazao je Rađenović.

Odbornik SDP-a Petar Odžić je kazao da je sa Božovićem u privatnom životu prijatelj, a da u politici imaju drugačije stavove.


Odžić, Foto: Portal RTV Budva

"Mi smo u kampanji više puta govorili o koaliciji GP URA i DF-a, što se sada ozvaničilo. Što se tiče našeg Kluba u svim projektima koji su značajni za grad Božović će imati našu podršku, i kada je u pitanju bolnice i šetalište i ostali projekti. Sve što je za dobrobit grada imaće podršku SDP-a. S obzirom da DF ima apsolutnu vlast, volio bih da se ne ponavljaju scene iz prošlog mandata gdje predstavnik jedne partije sjedni na svečanim sjednicama pri intoniranju državne himne. Takođe želim da napomenem i ljude iz GP URA da je predsjednik njihovog opštinskog odbora zbog tog ponašanja morao da napušta svečane sjednice. Gospodinu Božoviću želim puno sreće u narednom četvorogodišnjem mandatu. Mi nećemo glasati za njegov izbor, ne iz personalnih razloga, već zbog toga što predstavljamo onaj dio građana koji je rekao da ne želi predstavnika DF-a za predsjednika Opštine", naglasio je Odžić, nakon čega je predsjednik SO Budva sugerisao odbornicima da se ne udaljavaju od tačke dnevnog reda.

Odbornik DPS-a Saša Samardžić istakao je da njihov odbornički klub smatra da je ovo kontinuitet politike od 2016. godine, te da neće dati podršku Božoviću.


Samardžić, Foto: Portal RTV Budva

Uslijedilo je glasanje, za Božovićev izbor glasao je 21 odbornik, a protiv njih osam.

Božović: Budva mora da iskorači naprijed i da krene putem razvoja i progresa

Nakon što je položio zakletvu, predsjednik Opštine Budva kazao je da je povjerenje koje mu je ukazano za njega velika čast i obaveza.

"Želim da se zahvalim odbornicima koji su me danas kao predstavnici građana izabrali da predvodim lokalnu upravu. Trudiću se da opravdam podršku i ovom gradu donesem prosperitet. Politiku sam uvijek doživljavao kao način da se prevazilaze problemi, a ne da se stvaraju novi. Za mene je političar onaj ko je posvećen opštem interesu i to je moto od kojeg neću odstupiti bez obzira na okolnosti."Objasnio je zašto je 30. decembra podnio ostavku.

"Bez obzira što je Upravni sud kazao da je moj prethodni izbor bio legitiman, smatrao da sam da novi saziv parlamenta treba da izvrši izbor predsjednika Opštine u punom kapacitetu. Moramo se dodatno učiti da je izborna vlast osnovni postulat demokratije. Ubijeđen sam da oni će oni koji odbijaju to da shvate brzo nestati sa političke pozornice Crne Gore. Budva mora da iskorači naprijed i da krene putem razvoja i progresa. Uslov za to je politička stabilnost koju smo ovdje postigli", kazao je Božović, koji je u svom govoru podsjetio na prioritetne projekte - izgradnju bolnice, rekonstrukciju šetališta, Evropsku prijestonicu kulture, a naveo je da je u planu i izgradnja kulturnog centra u Budvi, rješavanje problema nedostatka parking mjesta, očuvanja preostalih zelenih površina.

"Prostor u našem gradu je teško povratiti, ali smo u obavezi da sačuvamo preostale zelene površine", poručio je on.

"Želim da Budvu pozicioniramo još visočije kao metropolu crnogorskog turizma. Dozvolite mi da se još jednom zahvalim na ukazanoj prilici da u narednom periodu sa pozicije predsjednika Opštine pružim doprinos. Budva mi je uvijek bila i biće na prvom mjestu", zaključio je Božović.

Jovanović: Bićemo u prilici da realizujemo sve važne projekte

U izjavi nakon završetka današnje sjednice, šef lokalnog parlamenta Nikola Jovanović podsjetio je da je Božović kao nosilac liste Demokratskog fronta na prethodnim izborima dobio najveću podršku što ga je, kako je istakao, preporučilo da u naredne četiri godine obavlja funkciju."Od njega smo čuli na sjednici da je ostavku podnio iz razloga što je htio da novokonstituisani saziv lokalnog parlamenta, koji ima nesporni izborni legitimitet, izvrši izbor predsjednika Opštine, iako je pređašnji njegov izbor od strane Odbora povjerenika bio potpuno legalan i legitiman i takođe na period od četiri godine, što je u krajnjem potvrdio i Upravni sud. Tako da, u čitavom ovom procesu nismo imali niti jedan dan pravnog vakuma. Nama je zadovoljstvo što smo danas izabrali predsjednika Opštine koji će, naravno uz potpuno otvorenu podršku parlamenta raditi na najbolji mogući način. Već sada imamo budžet, imamo Plan investicija i bićemo u prilici da sve važne projekte realizujemo u narednom četvorogodišnjem mandatu. Sigurno neće biti nikakvog zastoja i definitivno je da će rad zakonodavne i izvršne vlasti biti usmjeren u tom pravcu", kazao je Jovanović.