16-05-2023

(VIDEO) Budva - grad finalista za EPK 2028 programska i umjetnička vizija na 17. Međunarodnom sajmu knjiga

Završnog dana 17. Međunarodnog sajma knjiga u Podgorici, u nedjelju, 14. maja, Narodna biblioteka Budve organizovala je program pod nazivom Budva – grad finalista za Evropsku prijestonicu kulture 2028: programska i umjetnička vizija.

(VIDEO) Budva - grad finalista za EPK 2028 programska i umjetnička vizija na 17. Međunarodnom sajmu knjiga | Radio Televizija Budva

O ovoj temi je govorio doc. dr Predrag Zenović, predsjednik Savjeta za kulturu Opštine Budva, a putem videa prenijeta su izlaganja Nemanje Milenkovića, direktora fondacije „Novi Sad — Evropska prestonica kulture” i Monike Bilbije, doktorke umjetnosti i arhitektkinje.

"Prepoznajuci važnost i značaj ideje Evropske prijestonice kulture, najvećeg projekta Evropske unije iz oblasti kulture, prestižne titule koja se dodjeljuje od 1985. godine, kao i značaj i benefite predmetnog projekta za Budvu, kao grada kandidata za ovu prestižnu titulu, Vlada Crne Gore je saglasno, maja 2021. godine usvojila Informaciju o projektu „Budva-Boka 2028 - Evropska prijestonica kulture" i donijela odluku da podržava kandidaturu Opštine Budva i gradova Boke za Evropsku prijestonicu kulture", navelii su iz Narodne bibloteke Budve.

Ističu da Budva sa projektom “Budva-Boka 2028 - Evropska prijestonica kulture” od početka projekta bilježi podršku velikog broja gradova.

Do sada su kandidaturu ove crnogorske opštine podržala čak 63 grada Evrope. Tim projekta ”Budva- Boka 2028 - Evropska prijestonica kulture” više od tri godine aktivno radi na kandidaturi u saradnji sa brojnim domaćim i inostranim partnerima, institucijama, nevladinim sektorom, kulturno-umjetničkim organizacijama i istaknutim pojedincima. Evropska komisija potvrdila je kandidaturu Budve sredinom oktobra prošle godine, dok je aplikaciona knjiga predata u novembru 2022. godine.

Kompletan snimak promocije pogledajte na sljedećem linku na YouTube kanalu Narodne biblioteke Budve: