15-03-2022

(VIDEO) Carević ponudio model rješavanja krize: Bečić da predloži kandidata za novog predsjednika SO Budva

Predsjednik Opštine Budva Marko Carević u Velikoj sali Opštine Budva održao je danas press konferenciju na kojoj je ponudio model za rješenje političke krize u našem gradu. On je pozvao lidera Demokrata Aleksu Bečića da predloži novog kandidata za predsjednika lokalnog parlamenta, kojeg će Demokratski front podržati na sjednici Skupštine čije je održavanje njihov odbornički klub inicirao za petak, 18. mart.



Carević je prokomentarisao i povlačenje Krsta Radovića (Demokrate) sa funkcije predsjednika SO Budva, istakavši da je ostavka dobra polazna osnova za dogovor Demokratskog fronta sa Demokratama. Kako je naglasio, ostavka je lični čin i predstavlja preuzimanje odgovornosti za parlamentarnu krizu koja u Budvi traje već osam mjeseci.

"Sa ovim činom je, što se nas tiče, eliminisan remetilački faktor i stvoreni su uslovi da se u kratkom roku do 21. marta spriječi uvođenje prinudne uprave u Budvi. Građani su na izborima 30. avgusta 2020. godine izabrali vlast na period od četiri godine i jasnom podrškom od 42 procenta izabrali predsjednika Opštine", kazao je on.



"Iz tih razloga je nama neprihvatljivo da političkim ucjenama mijenjamo izbornu volju, jer smo preuzeli odgovornost da vodimo grad najbolje što umijemo", poručio je Carević.

Nikakve lične sujete, animoziteti i razne političke inferiornosti, kako je dodao, ne smiju biti razlog da se grad i građani drže kao taoci političkih prepucavanja i ucjena.

"DF je više puta saopštio da neće pristati na ucjene i promjenu izborne volje građana. Zato nećemo da iznevjerimo izbornu volju građana koja je definisala ko će u kom periodu od četiri godine biti predsjednik Opštine. Sa druge strane, predsjednik Skupštine može biti bilo ko od 33 odbornika, jer je on prvi među jednakima", kazao je Carević.



Prema mišljenju predsjednika Opštine, nezamislivo je da šef parlamenta blokira Skupštinu i dovodi do uvođenja prinudne uprave koja, smatra Carević, znači raspuštanje Skupštine i uvođenje povjerenika koji stupaju na mjesto odbornika.

"Građani nisu birali na izborima tri ili pet povjerenika, već 33 odbornika, da ih predstavljaju u lokalnom parlamentu i zastupaju njihove interese", kazao je Carević i istakao da još uvije ima prostora za dogovor, ukoliko postoji politička odgovornost prema građanima i izbornom rezultatu.

Carević je pozvao lidera Demokratske Crne Gore Aleksu Bečića da u najkraćemo mogućem roku predloži kandidata za novog šefa lokalnog parlamenta u Budvi.

"Mi se unaprijed obavezujemo da, za razliku od Demokrata, nećemo vršiti nikakve ucjene i da ćemo prihvatiti bilo kog kandidata iz reda Demokrata koga predlože", poručio je Carević.



Rekao je da su spremni da podržavaju kandidata Demokrata u naredne dvije godine, to jest do kraja mandata, da su spremni da potpišu koalicioni sporazum.

Predsjednik Opštine je rekao da je odbornički klub Demokratskog fronta sazvao sjedniku Skupštine opštine Budva za 18. mart sa početkom u 12 sati. Na dnevnom redu našle bi se sljedeće tačke: izbor predsjednika SO Budva, Budžet za 2022. godinu, Plan investicija, Plan uređenja zemljišta, izbor upražnjenih mjesta u odborima u Skupštini opštine Budva.

"Održavanjem sjednice stvaraju se uslovi za deblokadu parlamenta. Mi očekujemo od Demokrata i Alekse Bečića da pokažu da li su stvarno za očuvanje izborne volje, kao što se zalažu na državnom nivou. Ukoliko se to ne desi, punu odgovornost za dalja dešavanja preuzimaju oni i ova situacija je identična kao kad smo 2020. godine imali lokalni državni udar i nasilnu promjenu vlasti", zaključio je Carević.

Gregović: Bili smo spremni da krenemo ispočetka na novim osnovama

Na press konferenciji govorio je i predsjednik Opštinskog odbora Demokratske narodne partije (DNP) Jovica Gregović, koji je bio inicijator prošlonedjeljnog sastanka Carevića i Radovića u prostorijama Hotelske grupe "Budvanska rivijera". Gregović je, osvrnuvši se na taj susret, kazao da je Carević pristao na sve predloge, osim da se limitira trajanje mandata.

"Mi smo bili spremni da podvučemo crtu, da krenemo ispočetka na novim osnovama, da se svaka stavka iz sporazuma ispoštuje. Oni nisu bili spremni da nelimitiraju ostanak gospodina Carevića, mi nismo imali ništa protiv da gospodin Radović ostane na čelu Skupštine. Oni su bili izričiti u svom stavu", rekao je on.

Da li će današnji predlog predsjednika Opštine Budva biti prihvatljiv Demokratama i da li će se sjednica planirana za petak održati, biće nam poznato u narednih dan-dva. Ukoliko se ni do tada ne nađe mjera kompromisa, odbornici će biti u obavezi da zasijedaju do 21. marta, shodno Odluci Vlade Crne Gore o upozorenju Skupštini opštine Budva. Ako se to ne dogodi, slijedi uvođenje prinudne uprave, zatim i novi izbori.


M.S.