18-05-2021

(VIDEO) Drašković: U Soči idem sa velikom željom i motivom da nešto napravim

Za perspektivnog crnogorskog šahistu, intermajstora Luku Draškovića, učešće na predstojećem Svjetskom kupu predstavlja značajan iskorak u karijeri. Nakon finala dogiravanja održanog u hotelu "Mediteran" u Bečićima, on je u razgovoru za naš portal podijelio utiske o važnom turniru čiji će domaćin biti ruski Soči.


Foto: Šahovski savez Crne Gore

Kako aktuelni državni šampion ističe, turnir u Bečićima bio je veoma uzbuljiv, prevashodno zbog toga što su crnogorski šahistipo prvi put igrali nokaut sistem, sa kojim, do sada, kaže Drašković, nisu imali previše iskustva.

"Sve je proteklo dobro. Što se mene tiče, malo i čudno - igrao sam bolje crnim figurama i ostvario pobjedu protiv Kalezića u polufinalu. Zatim, nešto slabija partija i remi sa bijelim figurama koji je bilo dovoljan za dalje u izuzetno teškom polufinalu. Bilo je izuzetno teško. Finale i teže, prva partija crnima opet dobra. Nisam uspio da pobijedim, bio je remi. Drugu partiju sam loše otvorio, ušao u probleme, počeo da se vadim, protivnik ušao u cajtnot dao mi šanse. Možda je bilo i blizu remija, ali sam nekako osjetio da je momentum na mojoj strani i dobio velemajstora Blagojevića koji je naš dugogodišnji reprezentativac i sjajan igrač", sumirao je utiske naš sagovornik.

Učešće na Svjetskom kupu, prema njegovim riječima, velika je čast za Crnu Goru. Mogućnost da na prestižnom turniru imamo prestavnika postala je realnost nakon što je broj učesnika produžen sa 128 na 200 i više.

"Odmah smo svi dobili elan i novi motiv da se borimo, prvo na šampionatu pa ovdje. Eto, meni je zapalo da pobijedim tako da idem tamo sa velikom željom i motivom da nešto napravim. Kako bude biće, ali sigurno da ću dati sve od sebe. To je jedan od najjačih turnira na svijetu i jedan od rijetkih koji se igra baš na ispadanje. Osvajali su ga mnogi jaki igrači. Karakteristično je da pobjedik ide na turnir od osam igrača - turinir kandidata. Sa tog turnira pobjednik ide na meč za prvaka svijeta protiv Magnusa Karlsena ili Iana Nepomniačija. Biće preko 2.600 igrača ekstra klase. Ko god bude protivnik neće biti lako", ističe Drašković.

Predstavnik Crne Gore na Svjetskom kupu trenutno ima titulu intermajstora. Prvi korak ka velemajstorskom zvanju napravio je u Beogradu 2017. godine.

"Ta tema se stalno spominje u mojoj karijeri. Tu sam negdje na prekretnici ali nikako da prelomim. Možda sam dosta dugo čekao da titula dođe meni, sad sam krenuo odlučnije. Nadam se da će to biti što prije, to bi bila kruna dosadašnje karijere a značilo bi i za dalje. Mislim da bi značilo i za Crnu Goru da dobije još jednog velemajstora. Ima još igrača koji bi htjeli da isto postignu, ja ću se truditi da to predvodim", optimističan je šahista.

Pored Draškovića i Blagojevića, na doigravanju su učestvovali i prošlogodišnji prvak Crne Gore, intermajstor Blažo Kalezić, kao i fidemajstor Aleksandar Tomić.

Crnogorski predstavnik na Svjetskom kupu, zajedno sa Borom Miljanićem, generalnim sekretarom Šahovskog saveza, bio je takođe gost jutarnjeg programa Televizije Budva.



O doigravanju za Svjetski kup za portal RTV Budva govorio je i Mitar Đukanović, portparol Šahovskog saveza koji nam je kazao i više pojedinosti o Mediteranskom prvenstvu, takmičenju koje će se uskoro održati upravo na području opštine Budva.

"Nakon sjajno organizovanog šampionata u Capital Plaza Centru u Podgorici preselili smo se u Budvu. Izabrali smo ovaj grad iz razloga što treba napraviti promociju pred Mediteransko prvenstvo koje će upravo biti održano na području budvanske opštine u drugoj polovini juna. Ono što mi je posebno drago je da je pun pogodak bila organizacija u hotelu "Mediteran gdje su zaista bili sjajni uslovi, a ljubitelji drevne igre mogli su da uživaju u sjajnim partijama. Moram biti i malo subjektivan, pogotovo mi je drago što je pobjednik ovog doigravanja bio moj drug od ranih šahovskih dana Luka Drašković koji je potpuno zasluženo trijumfovao na doigravanju i nadam se da će u Sočiju pokazati sav svoj potencijal na Svjetskom kupu", istakao je Đukanović.

Do početka Mediteranskog prvenstva preostalo je još oko mjesec dana. Već se prijavilo oko 130 takmičara iz dvadesetak zemalja Evrope, sjevera Afrike i azijskih država koje izlaze na Sredozemno more.

"To je već respektabilan broj, a listu predvode dva bivša prvaka Evrope, hrvatski velemajstori Zdenko Kožul i Ivan Šarić. Mislim da je osim šaha, Mediteransko prvenstvo sjajna mogućnost da se promoviše kako Budva, tako i Crna Gora. Smatram, takođe, da će ti događaji unaprijediti stanje u našem šahu, da ćemo dobiti još bolje igrače u budućnosti i napraviti još veće uspjehe, jer definitivno imamo sav potencijal za to", naglasio je sagovornik.



M.S.