10-12-2021

(VIDEO) Edukacija za roditelje i značaj vakcinacije protiv papiloma virusa

Edukacija za roditelje na temu oboljenja koja izazivaju humani papiloma virusi i HPV vakcinaciji kao mogoćnosti specifične prevencije održana je juče u Osnovnoj školi „Stefan Mitrov Ljubiša“.


Printscreen/YouTube: Polis

Edukacija koju je organizovao Institut za javno zdravlje je bila namijenjena roditeljima djevojčica trećeg razreda.

HPV je virus jedan od najčešćih uzročnika virusnih infekcija reproduktivnog trakta, te u cilju podizanja svijesti ovog virusa i vakcinaciji jednoj od mogucnosti prevencije održana je edukacija koju organizuje Institut za javnog zdravlje, dok je predavanje u Osnovnoj školi „Stefan Mitrov Ljubiša“ na ovu temu održao epidemijolog profesor dr Dragan Laušević.

On je istakao da edukacija ima za cilj informisanje roditelja o značaju prevencije rak grlića materice i upotrebi HPV vakcine u te svrhe. U Crnoj Gori programom imunizacije preporučuje se vakcinacija protiv infekcije HPV-om za djevojčice koje pohađaju četvrti razred osnovne škole. Dosadašnja istraživanja ukazuju da vakcine HPV-a stvara dugotrajnu zaštitu, dužu od 10 godina, čime su mladi zaštićeni u razdoblju od početka polnog života i osnivanja trajne veze. Iako je vakcinacija protiv HPV virusa u Crnoj Gori bila najavljena za jesen ove godine, odložena je za septembar 2022. godine.

Opširnije u prilogu Zorane Petrović.