22-02-2023

(VIDEO/FOTO) Proslava Dana SMŠ „Danilo Kiš”; Vuković: Punim zamahom idemo naprijed

U SMŠ „Danilo Kiš” danas se obilježava Dan škole, a ujedno i 45. godina od osnivanja ove ustanove. U školskom amfiteratru održana je svečana priredba kao centralni dio programa koji je započet još prošle sedmice.


Foto: Portal RTV Budva

Na početku svećanosti učenički hor je otpjevao himnu koja je bila uvod u pozdravne riječi.



Sve prisutne pozdravio je direktor SMŠ "Danilo Kiš" Krsto Vuković.

"Naš skroman program obilježavanja 45. godina škole nije tek samo jedan tradicionalni protokol već značajno unaprijeđen u mnogo čemu i sadržajno kvalitetniji. Nije pretjerano reći da je ovaj dan svojevrsna promocija značaja odgovornog odnosa prema zajednici, potrebama i njegovanja ključnih vrijednosti i razvoja fundamentalnog obrazovanja. Ovaj dan je posebna prilika za naš zajednički pečat, mi ovoga momenta zajedno sa svima vama koji nas podržavate, razumijete i pomažete, upravo ovjeravamo ispravnost rada otvoreno, hrabro i odgovorno mjerimo domete naših pregnuća. A itekako imamo šta verifikovati. Od našeg poslednjeg susreta u ovoj istoj sali bili je sadržaja na pretek, organizovali smo brojne radionice, predavanja, javne časove, izlete, stručne posjete i mnogo toga. U takmičarskom dijelu mogu nam pozavidjeti mnoge škole sa dugom tradiciom i dokazanim renomeom. Postizali smo sjajne rezultate i mnogo toga, a sve to uz intenzivan napredak u poboljšanju uslova rada. Rekonstruisali smo kompletan sistem grijanja, ažurirali projekat za Evropsku investicionu banku u rekonstrukciju enterijera i eksterijera škole, otvorili mogućnost adaptacije amfiteatra škole i ugradnju lifta uz investiciju Opštine Budva, sanirali podne obloge, plafon, obnovili inventar u učionicama, zbornicama, kuhinji itd. A upravo danas otvorićemo četvrti kabinet u protekih godinu dana, uz kabinet i čitaonicu za vannastavne projekte, otvaramo i kabinet hemije. Dragi prijatelji, naša i vaša zajednička jedina srednja škola punim zamahom ide naprijed i od nas i vas će zavisiti koliko snage i motivacije ćemo dočekati i nove izazove. Sudeći po dosadašnjoj praksi vjerujem u najbolje", kazao je Vuković.



Takođe je prikazan i kratak film o Danilu Kišu.



Zatim se prisutnima obratio i ambasador Fransuske Kristijan Timonije i kazao da ima velike emocije, jer je Danilo Kiš jedan most između Francuske i Crne Gore.



Program su vodili: Darko i Sara.



U čast rođendana, Sara, Anastasija, Nikolija, Jovan i Feliks izveli su recital Danilu Kišu.



A učenici ove škole, Iva i Ilija otpjevali su pjesmu na engleskom, a nakon toga su Anđela Perišić, Filip Anđelović, Luka Vujišić i Anđela Belada izveli recitacije na istom jeziku. Na francuskom Barbara Luković, italijanskom Milica Srzentić i njemačkom Jovana Gavrilović koje su pripremali sa profesorima Aktiva stranih jezika.

Na samom kraju upriličen je koktel za sve prisutne.





D.Č.