18-04-2022

(VIDEO/FOTO) Uspješno održan prvi Humanitarni vaskršnji bazar

Polaznici Pravoslavne Škole vjeronauke "Sveti Vasilije Ostroški" iz Tudorovića su zajedno sa svojim vjeroučiteljem i roditeljima uspješno realizovali prvi Humanitarni vaskršnji bazar koji je održan proteklog vikenda, na šetalištu Slovenska obala, ispod glavne Pošte.


Foto: Portal RTV Budva

Sa blagoslovom protojereja Dragoslava Rakića, paroha paštrovsko- tudorovićkog, polaznici Škole vjeronauke "Sveti Vasilije Ostroški" pomenute parohije su uz pomoć svojih roditelja organizovali Humanitarni vaskršnji bazar koji je održan na Lazarevu subotu, 16. aprila u Budvi.



Ovaj događaj bio je planiran još prošle godine, ali zbog mjera uslijed epidemije korona virusa nije bilo mogućnosti da se održi. Učenici i roditelji su se za bazar vrijedno pripremali duži period osmišljavajući cijeli događaj i kreirajući razne ukrasne predmete.



"Uz prethodno dobijene saglasnosti nadležnih opštinskih organa, Sekretarijata za komunalno stambene poslove i Komunalne inspekcije kojima se ovom prilikom zahvaljujemo na podršci, izabrana je sjajna lokacija za održavanje bazara, na šetalištu Slovenska obala ispog glavne Pošte.



Ni datum nije slučajno odabran, otac Rakić je blagoslovio da to bude baš dan dječije radosti Vrbica, kada se sjećamo najvećeg čuda koje je Gospod naš Isus Hristos učinio vaskrsnuvši Lazara koji je četiri dana ležao mrtav u grobu, a potom ušao u Jerusalim dočekan radosnim usklicima djece koja su mahala palminim grančicama. Simbolika praznika dočarana je na štandu koji je bio ukrašen maslinovim i vrbovim grančicama, cvijećem i zvončićima, sve prožeto miomirisnim tamjanom i uz melodije crkvenih narodnih pjesama.", kazala je u ime organizatora Jasna Marković, majka tri đaka vjeronauke.





Vaskršnji bazar počeo je u 11h, a već u prvim minutima štand je bio preplavljen radoznalim posjetiocima na čijim licima
je bila primjetna blagonaklonost i simpatija.




Na stolovima su bile vaskršnje dekoracije, unikatna likovna djela, ikone, krstići, brojanice, tamjan, duhovne knjige i bojanke za djecu, baloni, razne igračke kao i posni slani i slatki specijaliteti.









"Posebnu pažnju posjetilaca štanda privukla je mala kutija sa kovertama u boji u kojima su se nalazile poruke iz Jevanđelja. Riječ Božija dolazila je neposredno do onih koji su izvlačili koverte i to je bio jedan poseban utisak koji je nadmašio naša očekivanja. Reakcije su bile čudesne, a djeca su se kao mali apostoli osjećala ponosno da mogu i drugima na originalan način da prenesu poruke naše divne hrišćanske pravoslavne vjere", kazala je Marković.




Cijeli dan je protekao u radosti, a djeca su kao najljepši vjesnici Vaskrsenja Hristovog bila posebno nadahnuta šireći oko sebe pozitivnu enegriju, mameći osmjehe prolaznika.



Animacija na štandu bila je posebna priča, tu je bio mikrofon i ozvučenje pa su djeca pozivala građane da priđu i pogledaju , a najmlađi su i zapjevali.







Prodaja i druženje je trajalo do prvog mraka i oko 19h krenulo se sa pakovanjem i za svega dvadesetak minuta plato na kojem su bili štandovi sređen je i očišćen.

"Umor djece i roditelja nakon isprpljujućeg dana odnijelo je zadovoljstvo i uspjeh naše prve manifestacije za koju smo ubijeđeni da će postati tradicionalna i još više unaprijeđena.

Cilj je ispunjen, posvjedočili smo i ispovjedili vjeru u Hrista, najavili najradosniji hrišćanski praznik, promovisali našu školu vjeronauke "Sveti Vasilije Ostroški" i prikupili sredstva za novu misiju i duhovne spoznaje, na narednom putovanju naše škole vjeronauke", zaključila je Marković.



Ona se zahvalila svima koji su na bilo koji način učestvovali u bazaru, a naročito onima koji su omogućili i pomogli organizaciju ovog, kako je kazala, jedinstvenog događaja u gradu.

J.M.