08-08-2023

(VIDEO) Jovanović: Budžet građana Budve potencijalno ugrožen, Opština ostala sama i izolovana

Predsjednik Skupštine Opštine Budva je u razgovoru za Portav RTV Budva kazao da je budžet građana Budve potencijano ugrožen zbog eventualne naplate Vladinih garancija u slučaju WTE. Takođe, i zbog mogućeg epiloga dva arbitražna postupka po tužbi pomenutog privrednog subjekta protiv Opštine Budva pred međunarodnim institucijama, a koji u totalu iznose oko 100 miliona eura.


Video: Portal RTV Budva/J.M.

Kotorski Odnovni sud presudio je da je Opština Budva dužna da Vladi plati milionski iznos koji je krajem 2019. isplaćen na ime državne garancije njemačko austrijskom koncernu WTE/EVN na ime izgradnje postrojenja za tretman otpadnih voda u Bečićima.

"Imali smo situaciju da je Osnovni sud donio prvostepenu presudu po tužbi Vlade u iznosu 29,5 miliona. S obzirom da se radi o prvostepenoj, mi ćemo u zakonski predviđenom roku podnijeti žalbu, imaćemo razgovore i sa predsjednikom Vlade na tu temu, zaštitnikom državno imovinskih interesa i drugim nadležnim u čitavom ovom postupku, tako da nam u tom dijelu nam još uvijek ne prijeti opasnost. Smatramo da je ta presuda ishitrena, pravno nedozvoljena, zasnovana na pogrešnim činjenicama i navodima", kazao je Jovanović.

On je zabrinut i u vezi epiloga oko dva arbitražna postupka u Ženevi i Frankfurtu po tužbi WTE komapanije protiv Opštine Budva.

"Oni kumulativno iznose preko 100 miliona eura. Poslednju informaciju koju imamo je da je odloženo odlučivanje u tim postupcima, ali i tu smo optimisti. Mi smo zajedno sa našim pravnim timom, koji je čak imao i veoma značajne rezultate u arbitražnim postupcima upravo protiv WTE, pričam o slučaju Kranjske gore, optimisti da taj postupak možemo da dobijemo. Radi se o dva postupka, prvi je inicijalni i odnosi se na 66 miiona i naplatu te garancije, a drugi je postavljen kao alternativni ovom prvom, a radi se u smislu da uvažava činjenicu da je Vlada platila tih 29,5 miliona i mislim da je on postavljen alternativno u odnosu na ovaj prethodni", istako je Jovanović.

On predviđa da je budžet potencijalno ugrožen sa takvim odlukama, jer ukoliko se donesu one će, kako je kazao, predstavljati značajno opterećenje.

"Nažalost ni ova presuda Osnovnog suda u Kotoru ne pomaže u toj strategiji odbrane jer mislimo da daje vjetar u leđa međunarodnim arbitrima da ukoliko domaći sudovi donose takve odluke onda i oni mnogo lakše mogu da donesu odluku na štetu budžeta građana Budve. Nažalost u prethodnom periodu, a to je pet godina, nije došlo do podizanja optužnice u postupku protiv WTE kompanije kao privrednog subjekta i odgovornih lica. Prije svega izvršnog direktora, imajući u vidu da je jedan od bivših direktora priznao korupciju u iznosu od preko tri miliona eura i imamo jedan nerad državnih institucija koje ne služe na čast ni prethodnim Vladama ni prethodnim garniturama u tim istim institucijama, jer ukoliko bi se pokrenuo postupak krivično pravnog karaktera pred domaćim sudovima onda bi on isključivao uvođenje arbitražnog postupka dok se ta stvar ne razriješi ovdje, ali nažalost to se nije desilo", kazao je.

On je dodao da se Vlada neodgovorno odnijela prema ovom pitanju jer je, kako istče, odbila zahtjev Opštine Budva da zajedničkim snagama nastupaju na tim arbitražama.

"Odnosno da predstavnik Ministarstva finansija i Vlade zajadno sa Opštinom angažuje određenu advokatsku kuću koja ima velikog iskustva u tom postupku i da se zajedničkim snagama borimo da odbijemo taj tužbeni zahtjev. Tako da je Opština Budva u čitavom ovom postupku ostavljena sama izolovana ali je uradila sve što je u njenoj moći da zaštiti interese građana Budve i ja sam optimista da do toga može i da dođe", zaključio je Jovanović.

J.M.