14-08-2023

(VIDEO) Jovanović uoči sjednice: Ne pristajemo na trule kompromise i ucjene, vjerujem u dogovor

"Mislim da će se ova sjednica održati da ćemo biti u prilici da razmijenimo argumente možda i određene odluke poboljšamo u skladu sa onim što su sumnje ili zahtjevi odrđenih odbornika, da li je to amandmansko djelovanje ili nešto drugo vidjećemo, tako da ja iskreno vjerujem i želim da vjerujem u dobru namjeru onih koji se nisu pojavili na sjednici, a ukoliko se to ne desi onda je jasno da ogovornost za dalje dešavanje preuzimaju oni i da su oni ti koji vode ka vanrednim izborima", kazao je u intervjuu za Portal RTV Budva Nikola Jovanović, predsjednik SO BUdva.

(VIDEO) Jovanović uoči sjednice:  Ne pristajemo na trule kompromise i ucjene, vjerujem u dogovor | Radio Televizija Budva

Foto: Portal RTV Budva

Da li je teško Opštini Budva da fukcioniše u svima dobro poznatim okolnostima?

Jovanoviić: Jasno je da ova situacija izaziva pojedine poteškoće s obzorom da predsjednik Opštine nije tu i da to otežava potpisivanje brojne dokumentacije i izvršavanje nekih tekučih obaveza. Ali opet to nameće neku potrebu da se i na nivou drugih sekretarijata i službi upravo organizujete mnogo bolje i efikasnije, tako da se Opština i čitava lokalna uprava privikla na ovu situaciju. Kao što vidimo ispunjavamo redovno svoje obaveze i prema dobavljačima, isplate zarada zaposlenima, ali pokrećemo i brojne druge projekte koji se posredstvom javnih nabavki realizuju, ili tek treba da se realizuju. Situacija jeste izazovna, međutim, taj izazov treba iskoristiti da se kao loklna samouprava bolje organizujete i pripremite za neka buduća dešavanja. Ova situacija svakako neće trajati u nedogled, jer smo optimisti da će doći do promjene na način da će se gospodin Božović naći na slobodi i nastaviti da vrši funkciju predsjednika, a da ćemo onda nakon toga nastaviti gdje smo stali a to je realizacija onih najvažnijih krupnih infrastrukturnih obećanja koje smo dali građanima na prethodnim izborima.

A dok se to ne desi i ne ugledamo svjetlost na kraju tunela pred Vama su brojni izazovi, kao na primjer naredno skupštinsko zasijedanje SO Budva. U slučaju da se ponovi isti scenario sa prethodne sjednice, tačnije da ne bude kvoruma, koji su dalji koraci i kako Vi vidite trenutnu političku sitaciju u Opštini Budva?

Jovanović: Ja sam optimista da će se sjednica ipak održati. Radi se o odlaganju osme sjednice koja je zakazana za 15. avgust i očekujem da će se odbornici koji nisu došli pojaviti na toj sjednici, ne samo četiri odbornika koja dolaze sa naše izborne liste nego i predstavnici drugih odborničkih klubova. Ja lično smatram da nije zadovoljavajuće da odbornici kao predstavnici građana ne prisustvuju sjednicama, ne glasaju, a prije svega toga ne diskutuju, odnosno ne iznose svoje argumente za određene tačke dnevnog reda. Meni je posebno paradoks da kao odbornički klub predložite i stavite na dnevni red određenu tačku onda se kasnije ne pojavite, a tiče se recimo donošenja Deklaracije o zaštiti Paštrovske gore, meni je to nedopustivo. Mislim da smo, nažalost, nastavili neku praksu političkih i ličnih prepucavanja što je neodgovoran odnos prema građanima. Mislim da kao odbornici, kao javni funkcioneri, svi oni koji su izabrani su dužni da sve svoje lične sujete, nezadovoljstva, pa možda i neke druge stvari, odnosno interese stave po strani, a da vam taj javni interes bude na prvom mjestu. Ne smatram da je bilo dovoljno odgovorno u prethodnom periodu ponašanje određenih odbornika, ali to svakako ostavljam građanima neka procjenjuju, neka sude prilikom nekih budućih procesa.

Iznenađenje su bile reakcije vaših koalicionih partnera, odnosno ne prisustvovanja sjednici četiri odbornika sa Vaše liste. Da li ste imali razgovore u međuvremenu sa odbornicima unutar koalicije kako bi razjasnili sporna pitanja i odluke?

Jovanović: Za nas nije bilo iznenađenje, mi smo na prethodnim izborima osvojili apsolutnu podršku i bili u prilici da sami formiramo vlast, nakon toga oni su prihvatili naš poziv da budu dio vlasti, podsjetiću da su oni ti koji su glasali za izbornu listu predsjednika Opštine i predsjednika Skupštine i tada nisam čuo, a mislim i čitava javnost, bilo kakvu zamjerku na naš rad. Ovdje se nažalost i od strane njih, s obzirom da su oni politička kokurencija, pokušava iskoristiti jedan aktuelni trenutak da bi se stekli određeni politički poeni i da bi se nekome nanijela politička šteta. Ja smatram da to čak ni u onom ljudskom, ali i u političkom smislu ne treba da bude dozvoljeno, odnosno ne treba da se koristi, ali to opet ostavljam njima jer svako ima pravo da vodi politiku i vuče poteze onako kako on smatra da treba. Sem te neke deklarativne podrške na početku gdje oni vjeruju u nevinost gospodina Božovića, nakon toga vidjeli smo potpunu promjenu stava od toga da su podnijeli prijavu Ministarstvu javne uprave, odnosno upravnoj inspekciji da izvrše provjeru zakonitog poslovanja opštine Budva, što je meni onako dosata smiješno jer znajući da su oni podržali predsjednika Opštine pa valjda su vjerovali da i dali šansu da će sve da se radi zakonito. Ovom prilikom želim potpuno javnost da informišem da je sve ono što se radi u Opštini Budva apsolutno zakonito, u skladu sa procedurama i da ne postoji niti jedan akt koji je donešen u Opštini a da ima čak neku manjkavost, a ne pravnu upitnost. Opština Budva funkcioniše u skladu sa zakonom i tako će biti do poslednjeg dana dok mi budemo vršili te javne funkcije.


Video: Portal RTV Budva

Da li isključujete mogućnost vanrednih lokalnih izbora?

Jovanović: Ja ih ne isključujem. Izbori su uvijek opcija za razrješenje krize i to krajnja. Ukoliko se ova sjednica ne održi, ja ću kao predsjednik Skupštine odrediti novi termin, a postoji mogućnost i zakazivanja nekih drugih sjednica, to je ono što je naša zakonska obaveza. A ukoliko se to ne desi, nakon perioda od šest mjeseci postoje dvije varijante jedna je raspuštanje lokalnog parlamenta na način što ćemo sami skratiti mandat i odrediti datum izbora, a druga sa će to za nas uraditi Vlada i opet ćemo biti u prilici da imamo Odbor povjerenika, tzv. prinudnu upravu sa opet terminom održavanja izbora. Tako da uvijek su ozbori opcija kada postoji bojkot parlamenta i nefunkcionisanje bilo koje grane vlasti. Što se tiče nas koji dolazimo sa izborne liste "Milo Božović- Budva na prvom mjestu" mi od tih izbora ne strahujemo, ono što želim da saopštim da nećemo praviti trule kompromise sa bilo kim, da nećemo funkcionisati po principu ucjena jer ovaj smo mandat dobili od građana da bismo realizovali njihove interese, a ne bilo čiji lični ili parcijalni interes. Tako da ukoliko ne bude tog političkog dogovora izbori su uvijek opcija, a mi smo za izbore uvijek spremni.

Koja su Vaša nadanja i očekivanja, da li postoji način da se stabilizuje politička situacija u Opštini Budva?

Jovanović: Vjerujem u dogovor, optimista sam, mislim da će prije doći do dogovora nego do izbora, jer svjedoci smo da je u Budvi unazad nekoliko godina možda bilo i više izbora ne samo lokalnih nego i predsjedničkih i parlamentarnih i da su građani negdje umorni od čitavog tog izbornog procesa. Mislim da će se ova sjednica održati da ćemo biti u prilici da razmijenimo argumente možda i određene odluke poboljšamo u skladu sa onim što su sumnje ili zahtjevi odrđenih odbornika, da li je to amandmansko djelovanje ili nešto drugo vidjećemo, tako da ja iskreno vjerujem i želim da vjerujem u dobru namjeru onih koji se nisu pojavili na sjednici, a ukoliko se to ne desi onda je jasno da ogovornost za dalje dešavanje preuzimaju oni i da su oni ti koji vode ka vanrednim izborima i naravno da imamo jednu potpuno političku realnost, a to je da će građani biti u prilici da procijene i ocijene ko je u ovom periodu radio u skladu sa njihovim interesima, a ko je možda pokušavao da riješi neke svoje privatne interese.

Održavanje osme sjednice lokalnog parlamenta zakazano je za sjutra u 12 sati u velikoj sali SO Budva.

J.M.