30-01-2023

(VIDEO) - Kakvu „zvijer“ priprema AUDI: Novi koncept rival G klasi

Audi je predstavio još jedan koncept kojim najavljuje smjer u kojem će ići razvoj novih modela.


Foto: YouTube screenshot/Audi

Ime mu je Activesphere, a proizvođač ga predstavlja kao "luksuzni coupe koji se može pretvoriti u kamionet". Četvrti u nizu koncept ujedno je i prvi koji otvara potpuno novu nišu u Audijevoj gami. Iako bi ga na prvu mogli proglasiti novim A5 Sportbackom koji je dobio Allroad specifikaciju, stvari su kudikamo komplikocanije

Audi jednovolumenskom formom očito ispipava tlo prije nego što se ohrabri za konkretan korak. Kako britanski Autocar saznaje, u Ingolstadtu ozbiljno razmišljaju o novom modelu koji bi konkurirao G klasi, tačnije električnom EQG.

Avanturistički Audi ipak neće stići prije 2027. godine, a za sada je nepoznato koju bi osnovu koristio. Takođe, ne zna se bi li uopšte ostao u Audijevoj ponudi ili bi za njega zaista oživjeli marku Scout.

U tom slučaju, velike šanse su da uz SUV na tržište stigne i pickup model. Audijev šef dizajna Marc Lichte rekao je kako "ima prostora" za takav model dodavši kako "tu postoji potencijal jer su u tom segmentu prisutna samo dva premium proizvođača".

Vratimo li se na koncept, možemo konstatovati vrlo aerodinamičnu siluetu koja se opasno približila formi monovolumena.



Pokreću ga dva elektromotora s ukupno 442 KS i 720 Nm. S baterijom kapaciteta 100 kWh u Audiju garantujedoseg od 600 km. Ni punjenje nije problem, jer je sistem kompatibilan s punjačima snage do 270 kW. To znači da se može napuniti od 5 do 80% za manje od 24 minuta.

Automobil ima ogromne staklene površine gdje se zadnja može kliznim mehanizmom pomaknuti iznad krova. Tako se dobija forma kamioneta s tovarnim prostorom, koji lako prihvati dva električna bicikla. Na krovu je pak integrisani nosač za skije.

Ennterijer je jednako oduševljavajući, a pristupa mu se putem dvoje velika vrata. Ima četiri lounge sjedišta, a prednja armatura lišena je ekrana. U autonomnom radu cijela prednja armatura zajedno s volanom se uvlači ostavljajući dodatni prostor za putnike.



(Kolektiv.me)