13-09-2023

(VIDEO) Kentera o dramskom programu Festivala „Ćirilicom“: Kroz različite forme htjeli smo da pokažemo šta pozorište nudi

Urednik dramskog programa Festivala „Ćirilicom“, Marko Kentera gostujući u Jutrom iz Budve osvrnuo se na predstave prikazane na sedmom izdanju Festivala, pri čemu je naglasio da su ove godine upriličene četiri premijere i jedno reprizno izvođenje, te da slijedi još jedna premijera.


Detalj iz predstave brod/Marko Kentera, Foto: Nikola Todorović/Printscreen - RTV Budva

Kako je Kentera ukazao, u dramskom programu bilo je mnogo noviteta zato što je Festival, prema njegovim riječima, izrastao iz klasičnog književnog programa u dramski i likovni.

"Ove godine smo počeli reprizom duo-drame „Čovjek visine“, a odmah potom smo imali balet „Zidanje Skadra“ koji je igran na temu našeg nasljeđa. To jesu različit pozorišne forme, ali smo smatrali da je publika zrela da prođe kroz njih. Druga karakteristika je ta da se velika većina predstava bavi našem kulturnim nasljeđem i upravo je Biblioteka tu našla svoje mjesto, koja je kao zavičajna biblioteka logičan partner promociji kulturnog nasljeđa Crne Gore, Budve i Boke. Nakon toga smo imali jednu veliku produkciju, najveću ovogodišnju, predstavu „Brod“ povodom 200 godina od rođenja braće Ljubiša, da bi odmah potom imali i dječiji mjuzikl „Zmaj sa Spasa“, prvi na temu našeg lokalnog nasljeđa. U pitanju je legenda koju je zapisao Vuk Stefanović Karadžić, a njome se takođe bavio veliki hroničar Budve Anton Kojović. Kako smo se mi i ranije bavili tom temom, danas smo osjetili spremnost da je razradimo i sa pozorištima „Pinokio“ i „Čiča Miča“ iz Beograda napravili smo projekat. Vrlo su dobre reakcije, imali smo pozive iz Tivta i Herceg Novog da se predstava i tamo igra. Zatim smo prešli na predstavu „Kosara i Vladimir“ gdje smo okrenuli priču da Kosara bude glavni lik. To je jedna plesno-pjevačka predstava sa elementima folklora. Dakle, kroz različite forme htjeli smo da ljudima pokažemo šta je sve ono što pozorište nudi. Na kraju imamo i još jednu predstavu Ne možeš pobjeći od nedjelje, koju radimo sa Srpskim narodnim pozorištem iz Novog Sada", kazao je, pored ostalog, Kentera.

Kompletno gostovanje Marka Kentere u Jutarnjem programu TV Budva možete pogledati u video snimku:



Afirmacija kulturnog nasljeđa i doprinos realizaciji projekta Evropske prijestonice kulture

Bogat program fesitvala je, prema riječima organizatora - Narodne biblioteke Budve i Udruženja izdavača i knjižara Crne Gore, osmišljen u cilju da se afirmiše kulturno nasljeđe i sa namjerom da doprinese bar, donekle realizaciji najznačajnijeg projekta naše opštine Budva – Boka, evropska prestonica kulture 2028. godine.


Detalj iz dječijeg mjuzikla „Zmaj sa Spasa“, Foto: Nikola Todorović

Generalni pokrovitelj festivala je Turistička organizacija opštine Budva koja je prepoznala važnost promocije ćiriličnog nasljeđa bez koga su istorija Budve, Boke i Crne Gore nezamislivi. Organizatori za posebno zanimljivo smatraju to da je glavni dio festivalskog programa predstavljen javnosti još prošle godine u novembru. To, kako ukazuju, izdvaja ovaj festival po ozbiljnosti i temeljnosti pripreme programa u odnosu na sve slične projekte u našoj zemlji.

Sedmo izdanje Festivala „Ćirilicom“ počelo je 23. avgusta, a ovogodišnji program završava se večeras od 21 na sceni između crkava u Starom gradu premijerom predstave „Ne možeš pobjeći od nedjelje“.