09-04-2020

(VIDEO) Marković predstavio paket mjera podrške privredi, zaposlenima i ugroženim građanima

Premijer Crne Gore, Duško Marković, je u današnjem obraćanju javnosti predstavio paket ekonomskih mjera koje je pripremila Vlada Crne Gore u cilju pružanja podrške privredi, zaposlenima i ugroženim građanima.


Foto: Gov.me

Crna Gora nastavlja uspješno da se nosi sa epidemijom koja je ugrozila i paralisala cijeli svijet, to pokazuju i informacije i analize svih domaćih i međunarodnih institucija, poručio je premijer Marković i još jednom se zahvalio svih građanima Crne Gore koji su pokazali visok nivo svijesti i odgovornosti.

"Svjedočimo i neodgovornosti manjeg broja ljudi, koja može ugroziti ciljeve koje je država postavila i da poništi žrtvu, odgovornost i patriotizam velikog broja građana", kazao je premijer u obraćanju građanima.

Sada, kako je kazao Marković, svako, bez izuzetka, mora biti svjestan da se nalazimo u najvažnijem periodu za očuvanje zdravlja svih nas.

"Doprinos svih građana je presudan jer on znači priliku za sve nas. Disciplina mora biti nametnuta svima koji se nijesu povinovali naredbama i uputstvima, nas samih, naše djece i naših porodica. Zato institucije za sprovođenje zakona moraju u narednim danima biti odlučne i dosljedne kao nikada do sada", kazao je Marković.

Rekao je da je obaveza Vlade da u redovnim okolnostima obezbijedi ambijent za razvoj ekonomije i bolji standard svojih građana.

"Pravo na pristojan život svakog od vas u situaciji u kojoj smo se našli je pravo svih vas. Zato sam zatražio od ekspertskog tima da pripremi predlog ekonomskih mjera koje će biti prilagođene ovom trenutku i usmjerene onima kojima su najpotrebnije", kazao je Marković.

Paket mjera:

Subvencije za zatvorene djelatnosti za april i maj 2020. godine u iznosu od 70% minimalne zarade i 100% poreza i doprinosa na minimalnu zaradu za svakog registrovanog zaposlenog u sektorima koji su usljed mjera za suzbijanje epidemije morali biti zatvoreni;

Subvencije za ugrožene djelatnosti za april i maj u iznosu od 50% bruto iznosa minimalne zarade za svakog registrovanog zaposlenog u sektorima čiji je rad ugrožen usljed mjera za suzbijanje epidemije;

Subvenciju za zarade zaposlenih na plaćenom odsustvu za april i maj u iznosu od 70% bruto minimalne zarade za svakog zaposlenog koji je morao ostati kući zbog čuvanja djeteta mlađeg od 11 godina;

Subvencije za zarade zaposlenih u karantinu ili izolaciji takođe za april i maj 2020. godine u iznosu od 70% bruto minimalne zarade za svakog zaposlenog koji je morao biti u karantinu ili samoizolaciji;

Subvencije za novo zapošljavanje u iznosu od 70% bruto minimalne zarade u trajanju od 6 mjeseci za preduzetnike, mikro, mala i srednja privredna društva koja evidentiraju nove zaposlene u mjesecu aprilu, a koji su istovremeno bili evidentirani kao nezaposlena lica na Zavodu za zapošljavanje Crne Gore.
Subvencije koje država na ovaj način daje kroz podršku privredi i građanima izuzete su od prinudne naplate.

Ove mjere uključuju i olakšice za građane i olakšice za pospješivanje likvidnosti.

Vlada će zadužiti Investiciono-razvojni fond da dizajnira nove kreditne linije na način da dopunjavaju ove Vladine mjere.

Državni organi, organi državne uprave, ustanove i drugi subjekti koji vrše javna ovlašćenja, a čiji je osnivač Crna Gora, kao i privredna društva u kojima je država većinski vlasnik kapitala, nakon usvajanja mjera zatražiće odlaganje izvršenja koja su pokrenuta po njihovom predlogu, za vremenski period od 60 dana, za privredne subjekte u djelatnostima čiji je rad u cilju suzbijanja epidemije zabranjen naredbom Ministarstva zdravlja.

Svi energetski subjekti oslobodiće od plaćanja fiksnog dijela računa za utrošenu električnu energiju, za mjesece april, maj i jun, privredna društva u djelatnostima čiji je rad zabranjen naredbom Ministarstva zdravlja.


Premijerovo obraćanje javnosti