05-07-2021

(VIDEO) Nakon više od 18 godina Luka Budva se vraća građanima

Potpisivanjem Sporazuma o ustupanju na korišćenje "Luke Budva" između Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore i Opštine Budva, luka će, nakon više od 18 godina, biti vraćena građanima.

(VIDEO) Nakon više od 18 godina Luka Budva se vraća građanima | Radio Televizija Budva

Sporazum su potpisali direktor Morskog dobra Mladen Mikijelj i predsjednik Opštine Budva Marko Carević.

"Ovim sporazumom se Luka Budva vraća građanima Budve, od kojih je oduzeta 2002. godine, kada je bivša vlast luku ustupila navodnom stranom investitoru iza koga su stajali domaći biznismeni bliski tadašnjem režimu. Tada je jedan od najvrednijih resursa naše opštine predat u privatne svrhe za smiješnu nadoknadu, ispod realne vrijednosti, uz obrazloženje da lokalna samoulrava nije sposobna da upravlja lukom", istakao je direktor JP Za upravljanje morskim dobrom Mladen Mikijelj.

Tada, kako je dodao, počinju i problemi za lokalno stanovništvo, kojem je onemogućeno da po razumnoj cijeni koristi marinu za svoje potrebe, dolazimo u situaciju da obezbeđenje zabranjuje građanima i gostima Budve da šetaju dokovima, lokalnim ribarima se zabranjuje da svoj ulov iznesu na obalu, zaključavaju se kapije marine i ista se i pravno i faktički oduzima gradjanima, iako je riječ o dobru u opštoj upotrebi, koje mora biti dostupno na korišćenje svima, dodajući da zbog su svega navedenog organizovani i brojni protesti lokalnog stanovništva.



"Današnji sporazum je posljedica volje građana Crne Gore iskazane 30. avgusta 2020 godine, kada smo jedan režim otuđen od naroda poslali u istoriju i dobili mandat da resurse države Crne Gore vratimo na korišćenje onima kojima i pripadaju, a to su građani. Želim da naglasim da je država Crna Gora u višestruko boljem položaju, u odnosu na ugovor koji je zaključen 2017, na osnovu tadašnjeg zaključka Vlade Crne Gore. Želim da se zahvalim svima koji su dali svoj doprinos, počev od tima koji je bio spreman da danonoćno radi na analizi prethodnog Ugovora, Takođe, želim da se zahvalim svim lokalnim funkcionerima i predstavnicima Vlade Crne Gore, koji su podržali ovu inicijativu”, istakao je Mikijelj.

On je naglasio da je ovo uspjeh, prije svega građana Budve, koji se sa predmetnom otimačinom nisu pomirili svih ovih godina.

“Svim građanima Budve i Crne Gore čestitam slobodnu luku i slobodnu Crnu Goru”, poručio je Mikijelj.


Foto: Portal RTV Budva

Predsjednik Opštine Budva Marko Carević je kazao da je učinjeno kako je i obećano, te da je interes građana na a prvom mjestu.



"Dešava se upravo ono što smo i govorili u predizbornim kampanjama kada smo obećali da ćemo napraviti otpor od svega onoga što nije u interesu građana i države Crne Gore. Ovo je primjer kako treba raditi, zadovoljan sam da konačno funkcionišemo u punom kapacitetu i kada je u pitanju i Vlada i vladina preduzeća i lokalne samouprave i građani. Sve se svodi na cinjenicu da radimo ono sto smo i obecali da cemo raditi u interesu građana. Ovo je jedan u nizu primjera i želim da čestitam svima a posebno građanima na istrajnosti i upornosti“, istakao je Carević.

Danas potpisani predlog sporazuma biće upućen Vladi Crne Gore na saglasnost, kazao je šef kabineta predsjednika Opštine Budva Nikola Jovanović.



"Nakon toga će se stvoriti pretpostavke da dalje razmatraju o modalitetima upravljanja. Opština Budva će Morskim dobrom upravljati na najbolji mogući način“, poručio je Jovanović.

D.B.
Foto: portal RTV Budva
Video: Mediabiro