13-03-2023

(VIDEO) Novi trajekt od danas u funkciji; Abazović: Prihod će se slivati u džepove građana

Novi trajekt „30. avgust“, donedavno „Prizna“, od danas saobraća na liniji Kamenari- Lepetene. Prvom saobraćanju novog trajekta prisustvovali su premijer Dritan Abazović, predstavnici Vlade, Morskog dobra, kao i Opština Herceg Novi i Tivat.


Foto: Mediabiro

Odlukom Vlade Crne Gore, Javnom preduzeću za upravljanje morskim dobrom omogućeno je bavljenje pomorskim i priobalnim prevozom putnika, kao i prevozom putnika unutrašnjim plovnim putevima. S tim u vezi, Javno preduzeće je pristupilo formiranju svoje sopstvene flote te nabavci trajekta koji će u narednom periodu saobraćati na relaciji Lepetane – Kamenari.

Abazović je istakao da država mora da upravlja monopolističkim resursima.



„Od danas u funkciji još jedan trajekt. Uskoro nabavka još nekoliko trajekata. Prihod će se slivati u džepove građana, a ne tajkuna. Crna Gora na pravom putu“, poručio je Abazović uz poruku da je potrebno što prije da stignu i novi trajekti.

Iz „Morskog dobra“ ranije je saopšteno da će do aprila linijom, pored „Vasilija“ i 3. avgusta“, saobraćati još četiri trajekta.

Direktor Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom (JPMD), Mladen Mikijelj iskazao je veliko zadovoljstvo početkom rada prvog trajekta u vlasništvu države. To će, kako je kazao, biti prvi korak ka formiranju kompletne flote Morskog dobra.

"Prvi trajek koji se stavlja u funkciju građanima i turistima nosiće ime "30. avgust" kao simbol pada režima koji se sprovodio pljačkaške privatizacije, kao simbol slobode i demokratije, kao datum koji nam je omogućio da u narednom periodu krenemo putem pomirenja i bolje budućnost", poručio je Mikijelj.



Predsjednik Odbora direktora Morskog dobra Blažo Rađenović kazao da je da poslije niza decenija država konačno u vlasništvu ima jedan trajekt.



"Ono što je najbitnije jeste da smo danas dobili biznis koji je na nivou godišnjeg prihoda Morskog dobra. Nivo prihoda Morskog dobra na 300 kilometara obale je na nivou današnje probne vožnje. Danas je lijep dan, mi ćemo pričati djelima i to ćemo nastaviti ubuduće da radimo. Iz tog razloga vas danas pozivam na probnu vožnju i ubuduće djelima ćemo demantovati sve ono što se dešavalo i u prethodnih 20 dana i u prethodne tri decenije", rekao je Rađenović.

Ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović istakla je da se ovim današnjim činom potvruđuje da su odluke koje je nedavno donijela Vlada Crne Gore, a koje idu u pravcu vraćanja najvažnijih državnih resursa upravo državi i državnim preduzećima bile potpuno ispravne i ono što je važno potpuno realne i operativno izvodljive.

“Ne samo u ovoj oblasti djelovanja nego i u drugim oblastima djelovanja gdje smo uočili monopole, protivzakonita djelovanja privrednika i privatnika, država će biti jednako odlučna”, poručila je Novaković Đurović.



Predsjednik opštine Tivat Željko Komnenić naglasio je da je ovo veliki dan za Boku, ali i za lokalne samouprave Herceg Novog i Tivta.

"Ono na čemu sam insistirao lično ja od početka i kolege iz opštine Herceg Novi to je odbrana javnog interesa. Mislim da smo na dobrom putu da zaista zadovoljimo to što se zove javni interes i da konačno sredstva koja su išla u privatne dzepove, idu u lokalnu infrastrukturu, u pomoć mještanima Lepetana i Kamenara koji su najviše trpjeli od ovoga posla”, kazao je Komnenić.



Podsjećamo trajekt 30. avgust je kupljen za 569.000 eura i prethodnih dana je čekao proceduru registracije. Juče je uspješno obavljeno probno pristajanje na dokove u Kamenarima i Lepetanima.