18-08-2023

(VIDEO) Odbornici SO Budva jednoglasno usvojili Program razvoja kulture do 2028. godine

Završena je 9. sjednica Skupštine opštine Budva koja je zakazana po hitnom postupku, a na kojoj su odbornici lokalnog parlamenta jednoglasno usvojili Predlog Odluke o usvajnju Programa razvoja kulture Opštine Budva u periodu od 2024. do 2028. godine.


Foto: printscreen

Sjednici je prisustvovalo 30 odbornika, a svi su glasali za Predlog ove odluke.

Na početku sjednice predsjendik SO Budva Nikola Jovanović kazao je da je ostavku na mjesto odbornice podnijela Anđela Goranović sa liste "Milo Božović - Budva na prvom mjestu", a potvrđen je mandat novoj odbornici sa te liste, Milijani Đukić.



Nina Mrvaljević isred Sekretarijata za društvene djelatnosti dala je uvodno obrazloženje.

"Ovo je jako važan i strateški dokument, po prvi put donešen na ovom nivou. Dokument je od početka bio dostupan javnosti, a sve primjedbe i sugestije uvažene su. Centralna javna rasprava završena je 17. jula u sali Skupštine. Jako je važno da program bude usvojen, jer bez njega ne možemo podnijeti aplikacionu knjigu u kandidaturi za titulu Evropske prijestonice kulture, istakla je ona.

U raspravu se uključila odbornica Demokrata Dragana Kažanegra Stanišić koja je kazala da je zainteresovanost javnosti za ovo pitanje velika.

"Čuli smo jedan građanski glas pojedinaca sa raznih nivoa našeg grada i mi smo dužni da ih čujemo i na njihove apele odgovorimo, što danas radimo sa velikim zadovoljstvom", istakla je ona, navevši da će odbornički klub Demokrata podržati Predlog Programa razvoja kulture.

"Čitajući Program vidjela sam da su izuzetni ljudi radili na njegovom kreiranju, kao što su Predrag Zenović, Dobrila Vlahović, Danijela Došljak, Jelena Lazić, Dušan Medin", navela je Kažanegra Stanišić.


Kažanegra Stanišić, Foto: portal RTV Budva

Ona je naglasila da ovo nije projekat iz nečijeg predizbornog programa, već projekat koji je započela intelektualna elita i projekat koji počiva na građaninu, a svi ostali akteri na visokom nivou daju garanciju, obraćaju se EU da kažu da su spremni da se 2028. pojave kao prijestonica kulture.

U vezi sa tim pitala je da li je ovaj projekat pokrenula vladajuća grupacija i čija je inicijativa, a zatim i da li se organizovano stremi ka tome da se osvoji aplikacija. Upitala je takođe i da li je tačno da je grant o kojem se govorili na tribinama u iznosu od 270 miliona eura.

"O ovim temama se jako špekuliše i nemamo prave informacije", ocijenila je odbornica Demokrata.

Odbornik liste "Milo Božović - Budva na prvom mjestu", Filip Vujović odgovorio je na izlaganje Kažanegre Stanišić istakao je da svaku odluku koju donose donese iz inicijative građana, te da je nekadašnji Demokratski front kandidovao temu Evropske prijestonice kulture u Budvi.

"Vi ovdje kao član jedne stranke pokušavate da pobijete ono što smo mi kao politička grupacija ostvarili po pitanju ovog projekta", istakao je Vujović.

Sljedeći se za riječ javio Milan Tičić, ispred odborničkog kluba budvanskog DPS-a. Kazao je da će klub koji predstavlja glasati za odluku.

"Mi smo rekli da ćemo biti konstruktivna opozicija i da ćemo glasati za odluke koji su u interesu grada. Čitali smo i saopštenja građana koji su uputili apel da se ostave sa strane politički interesi", kazao je Tičić.


Tičić, Foto: portal RTV Budva

On je takođe kazao da je primijetio da, kako je rekao, postoje dva sajta vezano za kandidaturu za Evropsku prijestonicu kulture, te upitao koji je od njih zvaničan.

Odbornik Demokrata, Marko Marković naveo je da je u dokumentu više stranica trebalo posvetiti ciljevima koje treba ostvariti.

"Ima jedna, ne znam da li je namjerna greška... U dokumentu se navodi da je inicjativu napravila Opština Budva. Međutim, znamo i za datum 8. avgust 2018. godine i vidi se da je inicijativu pokrenuo gospodin Dušan Kaličanin i grupa građana. A na sajtu takođe vidimo da je u novembru 2019. uspostavljen prvi kontakt sa Opštinom Budva", kazao je Marković.

Takođe je upitao i špekulacije o paralelnoj kandidaturi i kazao da ima informaciju da je prijećeno Dušanu Kaličaninu.

Odbornik Demokrata Krsto Radović kazao je da kada se spominje veliki novac postoje i bojazni da se "u budućnosti mogu desiti neke stvari".

"Pošto pričamo o kulturi, o ovoj strategiji i film ima neki svoj dio i siguran sam da će se o aktuelnom stanju u Opštini Budva snimati filmovi. U Budvi su preduzeća pretvorena u male privatne feude, a što se tiče kulture, upravo čovjek koji se najviše bavi kulturom gospodin Marko Kentera, postavio je svoje prijatelje i rođake na sva mjesta u upravi", rekao je Radović u kritičkom tonu, što je izazvalo reakciju predsjednika SO Budva Jovanovića i odbornice Marijane Božović koji su se uključili u polemiku sa Radovićem.

Odobrnik DPS-a Saša Samardžić zamolio je predlagača da građanima Budve nešto više kaže o suštinskom dokumentu, metodologiji koja je bila ključna za izradu i kakve su smjernice budućeg razvoja.

"Kultura je na svojevrsnoj raskrsnici. Budva je grad bogatog kulturnog ideniteta, festivala "Grad teatar" koji je iznjedrio razna dostignuća... Mene posebno brine pitanje transparentnosti. Ne smijemo dozvoliti da kulturu ispolitizijuemo i da ova strategija bude u sjeni događaja o kojim su kolege govorile", istkaao je Samardžić, ponovivši da će DPS glasati za usvajanje dokumenta.

Odobrnik GP URA Ivan Ivanović kazao je da je saglasan sa najvećim dijelom izlaganja odbornika, te da će kao odbornik podržati i glasati za usvajanje predlog.

Potom se za riječ javila odbornica sa liste "Milo Božović - Budva na prvom mjestu" Marijana Božović.

"Drago mi je da ćemo svi glasati za Predlog Programa razvoja kulture i odgovor na sva pitanja i polemike je da je predsjednik Milo Božović podnio kandidaturu u Briselu. Postojala je javna rasprava, bila sam na istoj, tu je bilo potrebno da postavljamo pitanja, kao i na tribinama koje su građani i kulturna scena Budve pokrenuli. Sada smo u procesu realizacije, nadam se da ste svi upućeni u to i uvjerena sam u pobjedu grada Budve", kazala je Božović.

Jedan od autora Predloga Programa razvoja kulture, dr Predrag Zenović istakao je da je Program zakonska obaveza, te da je on kompatibilan sa Nacionalnom Strategijom kulture.


Zenović, Foto: portal RTV Budva

"Ovo nije autorstvo tipičnog tipa, već sinteza, jedna jasna metodologija koja predstavlja prikupljanje i analizu informacija. Nekoliko odgovora na pitanja koja ste postavili bih dao. Nemam nikakvu dilemu i smatram očiglednom istinom da je nosilac ovog projekta isključivo i samo Opština Budva. Kada to kažem ne mislim na ovu zgradu i ove ljude, već na sve građane Budve. Naravno, svaka laž je lakša za komunikaciju i lakše putuje kroz prostor nego istina. To je sudbina istine u odnosu na laž, ali nije zgoreg da ponovim da je isključivo Opština inicijator i nosilac projekta i prema propozicijama takmičenja samo tako može da Budve. Projekat podrazumijeva 279 miliona, a takav projekat ne može da bude nadležnost grupe građana", naglasio je Zenović.

Odbornica Kažanegra Stanišić u drugom krugu zahvalila je dr Zenoviću na iscrpnom odgovoru. Kazala je da je Predlog Programa razvoja kulture donijeti mnogo ranije, te da Budva treba da se predstavi svijetu kroz kulturnu baštinu, nasljeđe i sve vidove kulutre.

"Moramo da otkačimo sve repove DPS-a koji sada mogu biti zainteresovani i za kutluru. Takvim ljudima se odlučno mora reći ne. Idemo sa novom energijom i novim ljudima, koji imaju potencijala i hoće iskreno da se daju ovom gradu, da našoj djeci nešto i ostavimo", poručila je ona, istakavši da gradu treba udahnuti nove vrijednosti i novu šansu.

Na njeno izlaganje reagovao je odbornik Tičić iz DPS-a, koji je naglasio da DPS nije na vlasti od 2016. godine, te poručio da su Demokrate i ex-DF imali vremena da od tada usvoje adekvatnu strategiju razvoja kulture na lokalnom nivou.

Mirjana Gregović iz Kluba odbornika "Milo Božović - Budva na prvom mjestu" istakla je da Opština Budva predstavlja sve građane, te da joj je drago da će svi glasati za ovu tačku.

Odbornik Radović zatim je ponovo zatražio odgovore o dva bidbuka, na šta je reagovala odbornica Marijana Božović.

"Suština je da nekad moramo djelovati građanski i to je ono u kojem pravcu ja konstantno danas pričam. Uopšte ne želim da dajemo značaj trećem licu koje ovdje nije. Ja ću dati vrijednost odluci koja je ispred mene. Molim vas da tačku gledamo kroz razvoj kulture, jer uporedo pričamo o dvije teme ne bazirajući se na predlog koji treba da usvojimo", navela ja Božović.

Jovanović: Opština Budva u potpunosti kontroliše kandidaturu za Evropsku prijestonicu kulture

Pravo na diskusiju iskoristio je i predsjednik SO Budva Nikola Jovanović.

"Vidim da su se otvorile brojne dileme vezano za ovaj program. Ja apsolutno razumijem potrebu da se iznose političke kvalifikacije, ali rekao bih da je toga bilo dosta. Ništa strašno i neuobičajeno, ali želim da građani čuju da Opština Budva u potpunosti kontroliše ovaj postupak. Što se tiče transparentnosti, želim da kažem da je on od početka bio vrlo transparentan. Meni je ponos što je naš izborni program bio na ovoj temi baziran, mi smo odlučili da se bavimo i tom temom, i temom izgradnje bolnice i šetališta, računajući da ćemo raditi bolje i u interesu građana. Ovo je bilo jedno od naših največih izbornih obećanja, niko nije branio drugima da je inkorporira u svoj program. Rezultat koji smo ostvarili daje nam legitimitet da se bavimo ovom temom i očekujemo da ćemo pobijediti u takmičenju za EPK. Ovo je projekat budućnosti i treba da bude koncept razvoja i funkcionisanja lokalne uprave u narednom periodu. Nikome nije u interesu da ovaj proces bude obojen nezakonitostima, mislim da je Budva sa tim stvarima raščistila", poručio je Jovanović.


Jovanović, Foto: portal RTV Budva

On je rekao da je jasno da će izvršna vlast proces da vodi do kraja.

"Pozivam da se svi zajedno uključimo, da ispratimo proces i realizaciju, a što se tiče ostalih primjedbi mislim da se iskristalisalo da će svi glasati. Mislim da nije bilo mjesta pojedinačnim pominjanjima, ali garantujem vam da, dok ovim procesom budemo upravljali, niko neće realizovati privatni nauštrb javnog interesa", naglasio je Jovanović.

U drugom krugu rasprave za riječ se javio odbornik Merin Smailagić, ispred odborničkog kluba koji predvodi DPS, koji je istakao da vezano za Evropsku prijestonicu kulture mora postojati radno tijelo.


M.S.