03-05-2021

(VIDEO) Oko 95 odsto radova na prvoj dionici autoputa završeno

Na autoputu u Crnoj Gori, koji treba da vodi od Jadranskog mora do granice sa Srbijom, angažovano je oko 1100 radnika koji privode kraju radove na dionici od Podgorice do Kolašina.

(VIDEO) Oko 95 odsto radova na prvoj dionici autoputa završeno | Radio Televizija Budva

Foto: printscreen/Mediabiro

„Od toga oko 400 radnika su kineski državljani. Oko stotinjak se odnosi na domaću i radnu snagu iz regiona angažovanu od strane CRBC-ja. Preostali dio se odnosi na osoblje podizvođača”, kazao je za agenciju Mediabiro Jovan Ivanović, zamjenik Vođe Tima inženjera(nadzora) francusko-italijanskog Konzorcijuma INGEROP-GEODATA

On je istakao da su radovi intezivni, posebno na dionicama I i II (prvih dvadesetak kilometara trase).

“Na tom dijelu, su vremenski uslovi bili uglavnom povoljni, pa nije bilo obustave radova ni tokom zimskih mjeseci. Na drugih dvadesetak kilometara (dionice III i IV) zimski vremenski uslovi su diktirali dinamiku radova, tako da postoji određeno kašnjenje u planiranoj dinamici i stepen gotovosti radova nije kao na prvom dijelu”, poručio je Ivanović.

S obzirom na to da je pred nama period sa povoljnim vremenskim uslovima za rad, Ivanović očekuje da se radovi i na ovim dionicama inteziviraju. Trenutni status izvedenih radova, kako je naveo, je oko 95 odsto.



„Građevinski radovi su uglavnom završeni na svim objektima (mostovima, tunelima, otvorenoj trasi) pogotovo na prvoj polovini trase. Intezivno se izvode i radovi na opremanju autoputa tzv. elektro -mašinski radovi. Oprema i uređaji u tunelima su uglavnom montirani. To su instalacije slabe i jake struje, hidrotehničke i protivpožarne instalacije, ventilacija, rasvjeta, horizontalna i vertikalna saobraćajna signalizacija i ostalo. Projekat vodosnadbijevanja autoputa je u završnoj fazi kao i Projekat napajanja elektirčnom energijom”, rekao je Jovan Ivanović.

On je poručio da ne očekuje iznenađenja u pogledu daljeg prolongiranja roka, a to će biti, kako je kazao Ivanović, do kraja tekuće godine.

“Ukolko samo tehnički parametri budu diktirali dinamiku i rok za završetak radova, možemo očekivati da svi radovi budu završeni do kraja godine. Ukoliko određeni sporovi između Strana na Projektu, čija je procedura za rješavanje definisana Ugovorom, budu uticali na dinamiku radova, a posebno pojedinih pozicija za koje strane imaju spor, krajni rok može imati drugačiji ishod”, kazao je Jovan Ivanović.

Iz svog iskustava, naglasio je da postoje određeni parametri koji mogu, ali ne moraju uticati na konačan rok.

“Vrijeme potrebno za fazu testiranja svih ugrađenih instalacija i sistema, simulacije raznih scenarija i takozvano fino podešavanje opreme i uređaja na Projektu, kao i organizacija tehničkog prijema svih radova, često bude potcijenjeno”, rekao je zamjenik Vođe Tima inženjera.

Na dionici autoputa, koja povezuje Podgoricu i Kolašin, predstoje završni radovi uglavnom na objektima na drugom dijelu trase.

“Između ostalih, radovi na izradi završnih slojeva kolovozne konstrukcije, asfalta, zaštita kosina, završni radovi na izgledu portala tunela i sl. Predstoje izavršni radovi na instalacijama u tunelima i bazi za održavanje na Pelevom Brijegu, završni radovi na saobraćajnoj signalizaciji na otvorenoj trasi. Takođe, implemntacija softvera za kontrolu i upravljanje sistemima na autoputu. Testiranje i simulacije mogućih scenarija i sl. Na kraju, predstoji da se uradi Tehnički prijem od strane Inženjera i Državne Komisije za tehnički prijem kako bi put u potpunosti bio spreman za predaju Investitoru na upravljanje i ekploataciju”, zaključio je Ivanović.



(Mediabiro)