30-09-2022

(VIDEO) Projekat vijeka: „Budvanska školjka“ kao simbol promjene vizuelnog identiteta Budve

U velikoj Sali skupštine Opštine Budva danas je održana konferencija povodom raspisivanja međunarodnog konkursa za izradu idejnog urbanističko - arhitektonskog rešenja šetališta „Budvanska školjka“ Budva-Bečići I faza. Konferenciji su prisustvovali predsjednik Opštine Budva Milo Božović, ministar ekonomskog razvoja i turizma u Vladi Crne Gore Goran Đurović, direktor JP „Morsko dobro“ Mladen Mikijelj, predjsednik Upravnog odbora JP Morsko dobro Blažo Rađenović i glavni gradski arhitekta Opštine Budva Vladan Stevović.

(VIDEO) Projekat vijeka: „Budvanska školjka“ kao simbol promjene vizuelnog identiteta Budve | Radio Televizija Budva

Projekat „Budvanska školjka“ Budva-Bečići I faza kapitalni je projekat Opštine Budva, koji će zauvijek promijeniti vizuelni identitet grada, te u njega dovesti turiste visoke platežne moći, dok će mještanima omogućiti nove mogućnosti i monogo bolji kvalitet života.

Projekat vijeka vinuće arhitektu čije rješenje bude izabrano u visine karijere, što ovaj projekat čini poželjnim, nesvakidašnjim i istroijskim. Njegova vrijednost za sada je nepoznata ali minimalna cijena procjenjuje se na 40 miliona eura, a kako je danas saopšteno neće biti limita za jedan ovakav milenijumski poduhvat.Predsjednik Opštine Budva Milo Božović, kazao je da je ovo tema koja se u Budvi provlači zadnjih 30 godina i san koji smo dugo svi sanjali, a za koji mnogi još uvijek ne vjeruju da će se ostvariti."Ovo je projekat koji potpuno mijenja sliku čitavog grada i njegove mogućnosti", kazao je Božović.

On je istakao da će se ovim projektom svim građanima Budve popraviti kvalitet života."Ovo je kapitalni projekat za Opštinu Budva i jako nam je važno da se prijavi što veći brij arhitektonskih rješenja i arhitekata jer ovo je međunarodni konbkurs. Obezbijedili smo jako veliki fon nagrada od čak 223.000 eura, a pored toga ovo je za arhitekte jedan od najprovokativnijih momenata koji mogu da imaju u svojoj katrijeri, a to je da promijene kompletan imidž jednoga grada i način života svih građana u njemu. Razlozi zbog koje je ovo potrebno više su nego jasni, a sama riječ promenada je simbolična, francuskog porijekla i u najširem smislu znači "put kojim se šeta", dok sama ta riječ u svom sastavu ima dvije riječi a to su pomjena i nada, a Budvi je potrebno i jedno i drugo. Ovo je projekat koji nam donosi i promjenu i nadu i jedan potpuno novi grad za sve nas koji živimo u njemu i sve one koji dolaze", istakao je Božović.

Realizacijom ovog projketa on je istakao da svi oni koji budu posjetili naš grad imaće želju da se u njega i vrate.

Glavni gradski arhitekta Vladan Stevović kazao je da ovim projektom Budva levitira da postane centar Mediterana.

"Naravno da bi se takva stvar ostvarila veoma je potrebno raditi na strategijama razvoja i na analizama potencijala razvoja jednog grada kako bi se Budva izgradila kao sredina za životni prostor mještana, ali i turista koji dolaze da je posjete", kazao je on.Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović kazao je da je ovo jedan ozbiljan i strateški važan projekat ne samo za Budvu nego za cijelu Crnu Goru.

"To kažem zato što percepcija razvoja našeg turizma polazi iz Budve. Kada kažu dobra je sezona ona je dobra ako je dobra u Budvi, kada se priča da je sezona loša ona je loša u Budvi. Budva je bila i ostala srce razvoja crnogorskog turizma i njegova žila kucavica", istakao je on.On je dodao da će ovim projektom Budvi biti vraćen sjaj koji zaslužuje.

"Ovaj projekat biće prestiž za svakog arhitektu, ne u Crnoj Gori, nego u svijetu. Ja apelujem na predsjendika i lokalnu smaoupravu da ovo ne ostane samo na idejnom rješenju kao što se znalo desiti sa mnogim projektima već da se istraje u ovome jer ovo determiniše razvoj crnogorskog turizma, a znamo da 30 odsto prihoda dolazi od turizma, a od toga najveći procenat baš iz Budve", istakao je Đurović.

On je apelovao ovim putem na uređenje šetališta i obale i u durgim gradovima, kao i na kreiranje ponude koja će biti pandan najatartaktivnijim svjetskim turističkim destinacijama.

Predjsednik Upravnog odbora JP Morsko dobro Blažo Rađenović istakao je da u proteklih nekoliko godina nije bilo značajnih investicija koje bi promijenile ono što je suština Budve, a posebno dijela koji se tiče Morskog dobra.

"Ono što je suština za nas je da smo sve ovo vrijeme dali kompletnu logistiku Opštini Budva kao našem partneru i nastojali da dođemo do situacije za raspisivanje međunarodnog tendera čiji je cilj promjena trajnog vizuelnog identiteta Budve", kazao je on.

Rađenović je kazao da će se ovim proširiti ono što je svima najveći probem i što je opšti koncenzus građana i naravno turista a to je nedostatak prostora koji je najvrjedniji resurs i veliki problem u Budvi."Mi ćemo ovim proširiti zelene površine, donijeti nova igrališta i ono pto je najvažnije imati veći prostor kada su u pitanju plaže", istakao je Rađenović.

Direktor JP „Morsko dobro“ Mladen Mikijelj kazao je da mu je veliko zadovoljstvo što je danas sve spremno za raspisivanje međunarodnog konkursa koji će u potpunosti promijeniti najvažniju lokaciju u gradu.

"Na ovaj projekat smo čekali dugo, mnogi su pričali o njemu ali nikako da se započne. Ovo je pravi primjer saradnje državnih i lokalnih institucija i ovo je projekat koji će promijeniti Budvu u potpunosti. Samo uz realizaciju ovavih projakat možemo da pozovemo visokoplatežne turiste u naš grad i državu", kazao je on.On je dodao i to da je uvjeren da je period devastacije Budve završava i da su ljudi koji je sada i koji će je u narednom periodu voditi spremni da ponude građanima potpuno drugu priču, te da je Morsko dobro uvijek spremno da podrži ovakve projekte i postavi Budvu onamo gdje joj je mjesto kada je u pitanju kompletan turizam na Balkanu.

Prema riječima prvog čovjeka Budve, Mila Božovića konkurs se raspisuje 10. oktobra, a trajaće 90 dana u kojima se očekuje pristizanje gotovih idejnih rješanja, a nakon odabira najboljeg ulazi se u izradu glavnog projekta i odmah se rapsuje međunarodni konkurs za nastavak šetališta od Zavale do Rafailovića.

Božović je zaključio da je rano za procjenu vrijednosti projketa, budući da se još ne zna koje arhitektonsko rješenje će biti izabrano, ali da se ovakvi i slični projketi kreću od 40 miliona eura, pa naviše.

Podsjećamo da je projekat „Budvanska školjka“ Budva-Bečići zajednički projekat Opštine Budva, Morskog dobra i države Crne Gore.

D.P.