10-02-2022

(VIDEO) Pronađeno nestalo mladunče lava

U hvatanju mladunčeta su učestvovali budvanski vatrogasci, lovci i mještani i Centar za istraživanje ptica (CZIP), kao i Društvo za zaštitu iz Prištine.


Foto: Nikola Todorović

Mladunče lava, koje je krajem januara nestalo u mjestu Pobori iznad Budve, danas je pronađeno.

"Lavić je uhvaćen i što je najvažnije živ! Želimo da se zahvalimo i pohvalimo vatrogasce iz Budve koji su sa nama bili na terenu i uhvatili lava, kao i ostalima koji su pomogli i učestvovali u akciji završenoj na najbolji mogući način! Lavić je trenutno na putu ka vatrogasnoj službi gdje će se odlučiti o narednim koracima", poručili su iz Centra za proučavanje ptica CG.


Video: Centar za proučavanje ptica CG

"Vijestima" je u budvanskoj policiji potvrđeno da je mladunče lava pronađeno u staroj kući na putu ka selu Krapina.


Foto: Vijesti

Lava je locirao službenik policije, koji je pozvao predstavnike Agencije za zaštitu životne sredine koji su ga uhvatili.

Policijski službenik Božo Zec ispričao je da je on primijetio mladunče u kući u izgradnji Žarka Danilovića u selu Podostrog. Tada je pozvao predstavnike Agencije i Službe zaštite i spasavanja Budve koji su ga uhvatili.

Vatrogasac Milenko Milačić, koji je vođa smjene, kaže da se nakon što im je mještanin javio odmah krenuli.

On je detaljno ispričao kako je teklo hvatanje lavića koji se bio sakrio u jednoj manjoj prostoriji, gdje su ga savladali uz pomoć kanapa i stare stolice i ubacili u vreću.

Životinja će biti smještena u prostorijama Službe zaštite i spašavanja dok se ne nađe adekvatan smještaj.


Video: Budvanski vatrogasci

"Čeka ga veterinarski pregled, transport i trajno zbrinjavanje u nekom od prihvatilišta ili zoo vrtova. Ali.. Divljoj životinji je mjesto u prirodi, ona ima svoje ekološke zahtjeve. Sjetimo se perioda korona zatvaranja, uz hranu, vodu, televiziju, internet- tri mjeseca u zatvorenom prostoru je bilo pakleno za sve nas. Zamislimo sada lava koji pod sobom ima cijele savane, stotine kilometara, da bude osuđen na život u nekom od prihvatilišta. Ništa ne može da zamijeni prirodu. A lavić ne može da se vrati u prirodu jer do prve godine isključivo zavisi od majke lavice koja hvata i donosi plijen. Neka dobro razmisle svi oni koji bi da drže divlje životinje u kavezima o ovoj priči i trajnoj osudi na pakao doživotnog zatvora za životinje", kazali su iz Agencije za zaštitu životne sredine Crne Gore zahvaljujući svima koji su učestvovali u ovoj akciji.





(Portal RTV Budva/ Vijesti)