10-08-2022

(VIDEO) Prosvjetni radnici ostali bez ključeva, dosta njih je na ulici, početak školske godine problematičan

Devetog dana protesta prosvjetni radnici Budve žale se, na kako su kazali, značajno lošiju situaciju, nego prethodnih dana, s obzirom na to da procjenjuju da će u narednim danima početi masovno otvaranje bolovanja, koje će blokirati početak rada škola.

(VIDEO) Prosvjetni radnici ostali bez ključeva, dosta njih je na ulici, početak školske godine problematičan | Radio Televizija Budva


Shodno situaciji odlučili su da inteziviraju ovaj proces i da daju maksimalan doprinos u vidu konkretnih akcija i predloga, a u situaciji u kojoj im država odnosno Vlada Crne Gore ne pomaže na adekvatan način u vezi sa rješavanjem njihovog dugogodišnjim problemom. Oni su na današnjem okupljanju predali zahtjev za uručenje ključeva od lamela sa stanovima radniku "Cijevna komerc", koji on po naređenju nije prihvatio.



Stambena zadruga Solidarno i Cijevni komerc, dobile su rok od 24h za ipsunjenje zahtjeva s obzirom da se i Cijevna komerc pominje kao saboter završetka radova na zgradi u potpunosti.

"U ovom zahtjevu se pozivamo na elementarne činjenice koje su neosporne evo deset godina, a to je da je Opština Budva uložila ogroman kapital da nam se riješi stambeni problem, mi smo kao zadrugari uložili ogroman kapital, svih ovih godina smo uplaćivali članarinu i participirali smo u određenim troškovima, a i država je preko Ministarstva prosvjete ulagala ogromna sredstva da bi se iz te ukupne sume na državnom nivou ulagalo i za izdržavanje prosvjetnih radnika Budve. Želimo da nam se uruče ključevi za ljude kojima je useljenje urgentno, koji su pri kraju snaga i koji su trenutno na ulici i nemaju druga rješenja. Mi se kao subjekti svojine ovdje pojavljujemo sa još jednim argumentom, da su tri obrazovne institucije iz kojih dolaze radnici koji žele da se ovaj problem riješi na ovakav način subjekti svojine u mjeri 3/4. Mi samo tražimo naše, da nam se da urgentno, da se uselimo u stanove i da paralelno sa tim Stambena zadruga Solidarno i država rješavaju administartivne stvari, a mi u tom pogledu nećemo praviti nikakve opstrukcije", kazao je Krsto Vuković, dirketor SMŠ "Danilo Kiš".

Kako Vuković ističe bilo je više interevncija države, te ovo ne bi bio presjedan u državnom intervencionizmu, jer je on bio prisutan i po pitanju KAP-a, aerodroma i mnogih drugih problema u Crnoj Gori gdje se ulagao novac poreznih oabveznika i građana Crne Gore i gdje se uvažavao državni interes.



"U slučaju da se prosvjeta Crne Gore tretira kao nešto drugo, a ne kao javni interes, i totalni stub društva, odnosno da značimo onako kako je gospodin Šehović učinio prethodnih par dana zakazivanje sjednice za 16. avgust i tako nas dodatno ponizio, ako je takav signal od stranbe nadležnih instituicija, mi ćemo se okrneuti prema nekim drugim nažalost krajnjim mjerama", istakao je on.

Vuković je upozorio na to da mnogi radnici koji se nalaze na ulici razmišljaju da pristupe neuzimanju vode i cjelodnevnom boravku ispred zgrade Opštine, sve dok se konačno neko ne okrene ka njima i ne upita ih šta rade.



"Ključne ličnosti države ili ne razumiju naš problem ili smatraju da imaju dosta vremena za to i dozvoljavaju sebi luksuz da se igraju sa tuđim životima. Mi kao štrajkačka grupa, koja sve ove zahtjeve danima potezira i postavlja pred Vladu CG, nećemo to dozvoliti, jer se niko neće igrati našim životima i spremni smo da istrajemo do kraja. Na ovaj konstruktivan način na koji smo i danas podnijeli zahtjev za hitno useljenje u zgrade ili u vezi onoga što država može hitno uraditi sa novcem iz državnih rezervi pa da onda mi taj novac vraćamo državi što je potpuno logično i sasvim u redu idemo ka tome. Ukoliko se ispostavi da to nije u redu idemo onda ka tome da premijer ne mora da nam se obrati, niti ga više pozivamo da dođe u Budvu, to vrijeme je isteklo", poručuje Vuković.

On je naglasio i to da se zgrade rade još uvijek, ali da su radnici stigli neposredno pred dolazak televizijskih ekipa, kako bi u javnost poslali drugačiju sliku, jer je sa zgradama prosvjetnih radnika prisutno kalkulisanje i neažurnost od strane najodgovornijih ljudi.

"Ako je Stambena zadruga "Solidarno" nedavno podugla 300.000 eura kako bi završila zgrade, onda neka nam pokažu da se ovdje i radi", istakao je on.

Vuković je sa kolegama tražio ključeve od lamela na koje kako su istakli imaju pravo, od radnika Cijevne komerc, ali im je ulazak onemogućen.





"Radniku je naređeno da nam ne da ključeve, odnosno da ne možemo da vidimo svoje stanove. Mi poštujemo ovu naredbu čovjek nije kriv, već oni koji su tu naredbu donijeli i time nas dodatno ugrozili. Ovo je naša imovina, bez obzira što ugovorni odnosi nijesu dovedeni do tog nivoa da se potpisujemo i d aulazimo u kreditne aranžmane. I u Stambenoj zadruzi Solidarno i u svim drugim isntutucijama i kod svih durgih subjekata Crne Gore mora se osvijestiti činjenica da oni ništa nijesu imali kada su došli ovdje, a mi smo imali. Plac je bio u našoj svojini i ove zgarde koje se rade i dalje su 3/4 u našoj svojini i ta činjenica daje nam za pravo da danas tražimo ono što smo tražili", zaključio je Vuković.





Podsjećamo da je u toku deveti dan štrajka prosvjetnih radnika, te da je ostalo još malo vremena do početka školske godine, koji je pod tereteom mnogih problema jer je kvalitetan i uopšte rad profesora koji štrajkuju i koji su na izmaku fizičke snage doveden u pitanje.

D.P.