21-09-2023

(VIDEO) Protest zaposelnih u Pošti: Traže povećanje zarada, od plate mogu samo da podmire obaveze za kiriju i struju

Jedan dio radnika zaposlenih u Pošte Crne Gore danas je protestovao sat vremena ispred poslovnica. Kako je kazao za naš portal predsjednik Štrajkačkog odbora Jugoslav Marković zaposlen u budvanskoj Pošti, jedan od glavnih problema jesu zarade.


Foto: Portal RTV Budva

Kako je Marković istakao, postoje i drugi problemi ali za sada su se bazirali samo na zarade.

"Dobili smo podršku od 60 odsto kolega i 90 odsto poslovnica. Postoje poslovnice koje nisu dale podršku, da li iz straha jer plata je i njima mala i sigurno nisu zadovoljni", istakao je on.

Pored plata, jedan od gorućih problema je radna subota.

"Mi radimo svaku subotu dok menadžent ne radi nikad. Sve Pošte osim Bosne i Hercegovine, dežuraju samo subotu jedino mi radimo subotu, ne možemo praznike povezati, dok menadžemnt može i to bismo da izjednačimo. Oni se pozivaju na diskriminaciju, a ustavri smo mi diskirminisani, a ne oni", kazao je Marković.



Ne mogu bez našeg potpisa, ali nas ne pozivaju da sarađujemo

Od kada smo osnovali Sindikat poslali smo 18 dopisa i ni na jedan nam nije odgovoreno. Kolege iz drugih Sindikata u Crnoj Gori su pokušali u decembru da naprave jedan ovakav štrajk i skupili su oko 700 potpisa, mnogo više nego mi sada, ali su odustali od štrajka jer su tražili 30 odsto, a prihvatili 4 odsto stimulansa. Bilo im je to okej. Kolege iz revolta su prelazile u naš Sindikat, tako da smo mi ojačali ali nas i dalje poslodavac ignoriše, ne reguje na naše pozive i ne poziva nas na pregovor i razgovore. Sada smo reprezentativni, ne mogu bez našeg potpisa, ali nas ne pozivaju da sarađujemo u sastavljanju tog Kolektivnog ugovora", kazao je on.


Foto: Portal RTV Budva

Jedino povećanje u poslednjih 12 godina bilo je preko programa Evropa sad

"Mada nas to povećanje nije mnogo ni zakačilo i u međuvremenu je dio radnika dobilo povećanje od 9 odsto, nakon nekog našeg protesta, i to su jedina povećanja, a znate koja je inflacija. Moram se nadovezati i na ostale probleme, uniformu dobijamo na svake četiri godine, a predviđeno je na svake dvije, a motore koje trebamo dobiti svakih pet godina, dobijamo na svakih sedam", kazao je on.



Marković je u ruci držao "potrošačku korpu" u kojoj se nalazila koverat sa prosječnom kirijom i računom za struju.

"Ovo vam je prosječna potrošačka korpa u kojoj se nalazi kirija od 500 eura jer se tako kreću stanovi u Budvi i prosječan račun za struju od 40 eura. To je sve što može poštar od svoje plate, jer mi nemamo priliku za stambene kredite i Stambeni fond i poštar će morati čitav život ovako da živi ako se ne poveća plata", istakao je on.

Generalni štrajk najavljen 2. oktobra

Slijedi nezvanični štrajk, još uvijek čekamo povećanje podrške jer postoje kolege koji nisu stigli da potpišu jer previše imamo poslovnica u okviru Crne Gore, a najavljena je podrška od njih još sigurno 100. Tako da bi taj nezvanični štrajk trebalo da bude održan 2. oktobra", zaključio je Marković.

D.Č.