17-05-2022

(VIDEO) Radović: Problem sa crpnom stanicom u Petrovcu mogao se riješiti u posljednjih godinu i po dana

Predsjednik Opštinskog odbora Demokrata Budva Krsto Radović danas je u Petrovcu, na šetalištu ispod hotela "Palas Lux" sa saradnicima održao press konferenciju na kojoj je govorio o situaciji u vezi fekalne stanice i šetališta u Petrovcu.


Foto: portal RTV Budva/M.S.

Kako je Radović kazao, možda i nije vrijeme pričati o ovako ružnim temama kao što je izlivanje kanalizacije na more, ali isto tako smatra da postoje i razna spinovanja informacija i prebacivanje odgovornosti sa jednih na druge. Prema njegovim riječima, nije riješenje pričati o problemu, već preduzeti konkretne mjere.


Sporna crpna stanica u Petrovcu, Foto: portal RTV Budva/M.S.

"Moram reći da je sva ova problematika vezana za crpnu stanicu u Petrovcu nastala izgradnjom samog šetališta. U tom nekom vremenu je i stara stanica potpuno preko noći srušena bez dokumentacije i prenešena ovdje gdje nije bilo uslovno. Tu moram reći da je odgovornost Vodovoda Budva, međutim mi ne znamo epilog cijele te situacije. Ovdje pored mene je upravo nekadašnji predsjednik borda direktora koji je tražio dokumentaciju, koja nikad nije stigla na njegovu adresu. Ono što takođe želim da kažem, mi smo pet godina vlast i ne možemo se ponašati kao da nismo mogli riješiti ovaj problem.



"U prve dvije godine mandata vlasti u Budvi, detektovali smo jasno problematiku sa kanalizacijom u Petrovcu, i tadašnji gradonačelnik Krapović je sa Sekretarijatom za investicije promptno reagovao i odmah je sređena cijev u moru, tj. ispust koji se nalazi u dužini od 300 metara. Drugi prioritet je bila upravo crpna stanica koja do dana današnjeg nije riješena. Ja sam učestvovao prije dvije-tri godine u razgovorima između Vodovoda i Sekretarijata za investicije i tražila su se rješenja. Niko ništa nije preduzimao do 2021. godine, kada sam ja kao odbornik Demokrata i predsjednik Skupštine opštine Budva dao predlog Odluke o eksproprijaciji zemljišta gdje bi se locirala nova crpna stanica", rekao je Radović.




Odluka o eksproprijaciji, Foto: Demokrate Budva

On je upitao zašto eksproprijacija nije sprovedena do danas, te zbog čega crpna stanica nije uvrštena u planove investicija za prošlu i tekuću godinu.

"Odgovorni za to se moraju prepoznati. Ja neću upirati prstom u bilo koga, ali prebacivati odgovornost da je neko kriv prije šest ili sedam godina, a mi smo konkretno, u ovom slučaju, mogli riješiti problem, mislim da nije u redu i da moramo i sami shvatiti svoje greške. Ovdje je Odluka koja je donešena 21. marta 2021. godine. Postavlja se pitanje zašto nije eksproprisana zemlja od firme "Euromix Trade", jer da je do toga došlo danas bi mogli imati crpnu stanicu i ne bi ovdje uopšte bilo nikakve problematike. Naravno, krivci za dešavanja jeste DPS. Šetalište se nije moglo raditi i završiti zbog procesa u tužilaštvu. Međutim, prije nekoliko dana smo imali priliku da vidimo da je taj proces na jedan volšeban način završen. Definitivno se ne zna ko je uzeo četiri miliona eura sa petrovačkog šetališta. Ono što je istina je da ćemo raditi kompletno nov projekat šetališta u budućnosti", najavio je Radović.



Predjsednik OO Demokrata Budva i doskorašnji šef lokalnog parlamenta od budvanskog Vodovoda i Sekretarijata za investicije traži odgovor na pitanje zašto problem nije riješe u posljednjih godinu i po dana, tj. od kada je Odluka o eksproprijaciji donešena.

Ocijenio je da kod rješavanje ovakvih problema nije važno "ko je koja partija i ko koga voli, a koga ne voli".

"Priča se o velikim planovima, a ne možemo riješiti nešto za šta postoji riješenje i imamo ga u rukama. Sada će neko reći, pa pregovara se, u toku su pregovori sa vlasnikom zemlje... Da se moglo riješiti, to bi se riješilo još prije pet godina", smatra Radović.

Prema njegovim riječima, definitvno je da će u periodu nakon izbora nastojati da isprave sve greške iz prethodnog perioda.

"Bitno je da smo svjesni grešaka, a nadam se da će i ostali biti svjesni. Ne možemo samo prebacivati odgovornost jedni na druge, negdje se mora i prihvatiti neka greška. Ovdje, u ovom konkretnom slučaju, definitivno je da je zakazala Opština Budva, odnosno Vodovod i kanalizacija Budva", zaključio je Radović.


M.S.