22-09-2023

(VIDEO) Radulović: Količina prečišćenih otpadnih voda u Budvi veća iz godine u godinu, sistem funkcionisao tokom sezone

Direktor preduzeća Otpadne vode Budva, Milivoje Radulović u emisije Jutrom iz Budve kazao je da se količina prečišćenih otpadnih voda na području naše opštine nekoliko godina unazad uvećeva za 10 do 20 odsto. Kako je kazao, takav slučaj bio je i u periodu glavne turističke sezone ove godine.


Postrojenje, Foto: Otpadne vode d.o.o Budva

"Kada poredimo sa 2020. godinom, to su količine koje su do 20 odsto veće kako u junu i julu, tako i u avgustu mjesecu. Na kraju godine je konstantno evidentan porast otpadne vode koja se prečišćava na postrojenju u Bečićima. Vjerovatno je to uzrokovano povećanim brojem stanovnika kako zimi tako i ljeti, kao i sve većom izgradnjom stambenih i hotelskih kapaciteta u Budvi", istakao je Radulović.

On je saopštio da je trend rasta evidentiran i u septembru.

"Septembar je u prvih 15 godina pokazao evidentan rast, oko 15 odsto u odnosu na prošlu godinu. Ali, do kraja mjeseca očekujemo rast od 15 do 20 odsto u poređenju sa 2021. i 2022. godinom", naveo je.

Kako je Radulović ukazao, trend rasta primijećen i u mjesecima van glavne turističke sezone.

"I tokom zimskog perioda imamo rast, ali tada radimo sa polovinom svojih kapaciteta. U tim mjesecima se zaista trudimo da odgovorimo našem zadatku i vidimo da su naši kapaciteti i tada opterećeni. To znači da moramo da intenzivnije radimo, intenzivnije da izvlačimo mulj i da uspijemo da servisiramo i pripremimo svu opremu za period turisitčke sezone kada ona radi punim kapacitetom", kazao je direktor preduzeća Otpadne vode.


Radulović, Printscreen: Youtube/RTV Budva

On je podsjetio da je prije mjesec i po dana riješen problem sa ponovnim potpisivanjem ugovora sa Albanijom, te da se mulj i dalje odvozi tamo. Pored toga, aktuelan je i dijalog sa nadležnim institucijama u cijlju rješavanja ovog problema na regionalnom nivou.

Prostornim planom predviđena regionalna postrojenja u centralnom dijelu Crne Gore, na jugu i na sjeveru

Na pitanje da li je unutar zemlje moguće izgraditi postrojenje koje bi tretiralo mulj iz svih preduzeća koja se bave prečišćavanjem otpadnih voda u Crnoj Gori, Radulović je odgovorio:

"Prije početka turističke sezone nismo imali riješen problem odvoza mulja i taj problem je na neki način pokrenuo rješavanje tog pitanja. Mi smo se u tom trenutku obraćali Agenciji za zaštitu životne sredine, resornom ministarstvu i svim relevantnim institucijama, kako bi ih zaista upoznali sa problemom i dodatno informisali o važnosti rješavanja tog problema na nacionalnom nivou. Imali smo zadovoljavajući odziv od njih, tako da smo uvidjeli da je i predlogom Prostornog plana za Crnu Goru predviđeno da se ta postrojenja nalaze u Podgorici, Budvi i jednom gradu na sjeveru zemlje. Vidimo da su i Agencija i Ministarstvo vidjeli da i u prostornoj dokumentaciji mora biti definisano u kojem gradu će biti izgrađeno postrojenje koje će tretirati kanalizacioni mulj na regionalnom nivou", kazao je Radulović, koji je saopštio da je tokom ljeta sve funkcionisalo besprekorno kada je u pitanju prečišćavanje otpadnih voda u Budvi, te da su evidentirane dvije havarije koje su uspješno i brzo sanirane.

Pogledajte kompletan snimak gostovanja:




M.S.