24-12-2020

(VIDEO) Raičević: U Budvi sve više žrtava porodičnog nasilja, sklonište neophodno

Iz mjeseca u mjesec broj žrtava porodičnog nasilja raste u svim crnogorskim opštinama. U Budvi, prema riječima izvršne direktorice Sigurne ženske kuće, Ljiljane Raičević, neophodno je što prije otvoriti sklonište za žene i djecu žrtve porodičnog nasilja.

(VIDEO) Raičević: U Budvi sve više žrtava porodičnog nasilja, sklonište neophodno | Radio Televizija Budva

Ilustracija, Foto: Pixabay

Nasilje u porodici se najvaljuje kroz pojavne oblike fizičkog, emocionalnog, seksualnog zlostavljanja i zanemarivanja. Izvršna direktorica Sigurne ženske kuće, Ljiljana Raičević, zbog povećanog broja slučajeva iz Budve, ovim putem apeluje na lokalnu samoupravu da nađu model i otvore sklonište za žene.

"Kao i svake godine i to pred kraj godine ja bih voljela da mi sadašnje vaše rukovodstvo obeća da će nešto da se pokrene sa mrtve tačke. Gradovi u vašem susjedstvu su nešto pokrenuli i pronašli lokacije za žene koje bježe, da ne moraju da budu kod nas. Dosta mjeseci smo proveli u izolaciji, ona je loša i za žene i za djecu. Ima situacija kada je i finansijsko stanje uzrokovalo dodatno nasilje, što naravno ne opravdava nasilnika. Jer, i ta finansijska ili bilo kakva situaicja, ne daje mu za pravo da tuče ili bude nasilan prema kompletnoj porodici", kazala je za "Polis" Raičević.

Tokom decembra u odnosu na isti period prošle godine, bio je poovećan broj slučajeva upravo iz Budve. Naime, žene koje su tražile pomoć i to u kasnim večernjim ili jutarnjim satima najčešće su bile žrtve svojih partnera ili muževa.

"Iz Budve se javljaju redovno i to su osobe koje su sve mlađe i mlađe. Žene više neće da trpe, a to je dobar znak, jer znači da je edkuacija doprla do svih i to je nama drago. Ali ,sa druge strane nije nam drago što se nama puni sklonište", rekla je ona.

Opširnije u prilogu Lidije Bojović.




D.P.